Zuid-Afrika avocadosector blikt terug op prima seizoen

De bezoekers van het onlangs gehouden marketingsymposium Subtrop hadden alle reden om optimistisch te zijn. Het afgelopen avocadoseizoen heeft namelijk opnieuw bewezen dat de vraag en afzet binnen deze categorie uitermate sterk is. Ook gloort er de mogelijke toegang van Zuid-Afrikaanse avocado's tot de Japanse markt aan de horizon.

Bovendien hebben de lychee- en mangosector recent toegang gekregen tot nieuwe markten en sinds het aantreden van Thoko Didiza als minister van Landbouw, is er grote vooruitgang geboekt met het openen van nieuwe markten, zei Derek Donkin, directeur van Subtrop. 
 
Zac Bard, manager van Westfalia Fruit Africa en voorzitter van de WAO (World Avocado Organisation), zei dat het succesverhaal van avocado's betekent dat er meer van wordt aangeplant waardoor de aanvoer zal groeien. "We moeten ons voorbereiden op de afzet van grotere aantallen in de toekomst, met name nu meer herkomstgebieden in hetzelfde afzetvenster als Zuid-Afrika actief zijn."

Trevor Dukes, directeur van The Fruit Farm Group South Africa en directielid van de World Avocado Organisation, zei dat er een grotere focus moet komen op de elf Europese landen die goed zijn voor het leeuwendeel van de export naar de Europese markt. We moeten de directe impact van de activiteiten van de WAO meten en kijken naar het rendement op de investeringen om te beoordelen welke markten en consumenten ons het meest opleveren. De WAO blijft alle wegen om avocado's naar de voorgrond te brengen bewandelen om de afzet van de categorie verder aan te jagen."

Zin in avocado omzetten in noodzaak aan avocado 
De binnenlandse afzet van avocado's is met 10% toegenomen dankzij promotiecampagnes in winkels en restaurants. "Het is ons strategische doel om de afzet te verhogen en het waardevoorstel te verbeteren. We willen de wens van de consument om avocado's te kopen omzetten in een noodzaak om avocado's te kopen als onderdeel van de dagelijks boodschappen," vertelde Derek Donkin. 

Hij benadrukte dat een verantwoordelijk gebruik van schaarse hulpbronnen steeds belangrijker wordt gevonden door consumenten. "Met name Millennials zijn zich bewust van de ethische en duurzame wijze waarop de agrarische sector met watermiddelen omgaat. Onverantwoord gebruik van water zal mogelijk tot discussie op de markt leiden. We werken met een geweldig product waar velen dol op zijn. Als sector moeten we er dan ook zorg voor dragen dat we op een duurzame manier groeien en dat we oog blijven houden voor de gevolgen van onze sector voor het milieu en de maatschappij." 

Lychees 
De lycheesector onderhandelt momenteel actief voor het verkrijgen van toegang tot nieuwe markten. In het geval dat Zuid-Afrika toegang krijgt tot de Chinese markt dan is de realiteit dat de juiste rassen voor deze markt lokaal nog niet worden geteeld. Dit probleem wordt momenteel echter aangepakt door het uitvoeren van proeven met andere rassen. 

Mango's
Dit jaar werden er nieuwe eisen ingevoerd voor de export van mango's naar de Europese markt die bedoeld zijn om te voorkomen dat niet-Europese fruitvlieg zich verspreid naar het Europese vasteland. Suntrop heeft in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Landhervorming en Plattelandsontwikkeling systemen ontwikkeld die garanderen dat de export van deze fruitsoort naar Europa voortgezet kon worden.

De nieuwe eisen van de EU voor de export van mango's werden dit jaar ingevoerd om de verspreiding van de niet-Europese fruitvlieg in te perken. 
 

CO2-heffing
De CO2-voetafdruk van Zuid-Afrikaanse telers zal onder de loep genomen moeten worden, wil de sector concurrerend blijven, zei Davis Farrell, oprichter van Blue North Sustainability. Hij lichtte de effecten van het nieuwe CO2-heffingen beleid van de Zuid-Afrikaanse regering toe, dat mogelijk vanaf het jaar 2023 ook voor de agrarische sector zal gaan gelden: een fruitteler die op 30 hectare fruit teelt, zal in het meest ongunstige scenario per jaar mogelijk tot wel €14.700 aan heffingen gaan betalen. 

Hij voegde eraan toe dat telers zich nu moeten voorbereiden op het verlagen van hun emissies van elektriciteit, brandstoffen en meststoffen en plannen door moeten voeren om CO2 op te slaan op hun bedrijven en om de kwaliteit van de bodem en biodiversiteit te herstellen, ook nu de handel in CO2-rechten nog ingewikkeld en niet functioneel is.
 
Infrastructuur
De toegenomen fruitteelt in het land zal de toch al zwaar belaste infrastructuur in de Zuid-Afrikaanse havens nog verder onder druk zetten. MItchell Brooke, manager logistieke ontwikkeling bij de Citrus Growers’ Association, liet weten dat het productiviteitsniveau in alle terminals onder de 30% lag wat geleid heeft tot aanzienlijke vertragingen, waar met name citrustelers dit seizoen hinder van ondervonden.  

"Hoewel er in juli een herstelplan voor een periode van achttien maanden werd ingevoerd, is er tot nu toe nog maar weinig gebeurd. Koelcontainers, die de haven binnen een week zouden moeten verlaten, doen hier soms wel een maand over en telers moeten zich hier terdege van bewust zijn bij het plannen van de export van hun producten."
 
Landhervorming

Dokter Ben Cousins van het Institute for Poverty, Land and Agrarian Studies (PLAAS) van de Universiteit van de Westkaap legde aan de aanwezigen van het symposium uit dat de landhervormingsprojecten gerecht zouden moeten zijn op kleinschalige teeltbedrijven van zwarte telers maar dat de steun van grootschalige telers hierbij noodzakelijk is.

"Er zijn zo'n 250.000 marktgeoriënteerde kleinschalige telers die nu al potentie laten zien. Zij zouden degenen moeten zijn die in aanmerking komen voor de herverdeling van het land omdat zij cruciaal zijn om voor een ommekeer te zorgen in het landschap in termen van eigenaarschap en de commerciële teelt."

Waarde tuinbouwsector streeft inflatie voorbij
De AGF-sector kan kracht putten uit de analyse van Dr. Tracy Davids, manager van de commodity markets divisie van het Bureau for Food and Agricultural Policy, die opmerkte dat de groeiende waarde van de teelt van veldgewassen de komende tien jaar naar verwachting de inflatie niet voorbij zal streven. In tegenstelling tot de waarde van de tuinbouwproductie die naar verwachting sneller zal groeien dan de inflatie omdat steeds meer jonge aanplant zijn volledige productiepotentieel zal bereiken.

 

Voor meer informatie:
Glynnis Branthwaite / Lauren Anceriz
Protactic Strategic Communications on behalf of the South African Avocado Growers' Association 
Tel: +27 11 882 9272 
Email: lauren@protactic.co.za  | glynnis@protactic.co.za
https://www.subtrop.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven