"Hoge prijzen Turkse mandarijnen compenseren verlies"

Door het koude weer is de Turkse mandarijnenopbrengst dit jaar met 50% gedaald. De kwaliteit bleef gelijk, maar het lagere aanbod verhoogde de prijzen. Exporteurs streven er daarom naar om dezelfde export te bereiken als in 2018. Vorig jaar verdiende Turkije € 257 mln aan mandarijnenexport.

In het Middellandse Zeegebied is de mandarijnenoogst eind september van start gegaan en is ook het exportseizoen al begonnen. In de Egeïsche regio, een van de belangrijkste Turkse mandarijnen-teeltgebieden, is de oogst medio oktober van start gegaan.

Vorig jaar leverde de oogst een recordopbrengst en werden mandarijnen verkocht voor € 0,11/kg. Dat is dit jaar gestegen tot €0,32 door een lager aanbod.

"We zullen dezelfde cijfers als vorig jaar halen"                    Volgens de cijfers van de Egeïsche Vereniging van Exporteurs exporteerde Turkije in de eerste tien maanden van het
jaar voor € 108 mln aan mandarijnen.

Rusland was opnieuw de belangrijkste Turkse exportmarkt voor citrus. In de eerste tien maanden werd voor € 52 mln aan mandarijnen naar Rusland geëxporteerd. Rusland werd gevolgd door Oekraïne en Irak.

De voorzitter van de Egeïsche Vereniging van AGF Exporteurs, Hayrettin Ucak, zei dat de oogst dit jaar met 20 dagen vertraagd was wegens slechte weersomstandigheden.

"Ondanks lagere opbrengsten, zullen we dezelfde cijfers halen als vorig jaar. De export is veel minder, maar de prijzen zijn hoog. Bovendien hadden we vorig jaar zeer hoge opbrengsten en daalden de prijzen. Vorig jaar had het koude weer tijdens de bloeiperiode een impact op de teelt. Dit is de belangrijkste reden voor lagere opbrengsten. Dat zien we ook bij andere producten als citroenen en sinaasappelen."

Bron: AA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven