Invallen bij handelaren in de agrarische sector

ACM onderzoekt inkoopkartel in de agrarische sector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij verschillende grote handelaren in de agrarische sector. De ACM vermoedt dat zij verboden afspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die zij aan telers betalen.

Prijsafspraken benadelen telers
Afspraken tussen inkopers over de prijs die zij betalen aan producenten zijn niet toegestaan. De ACM vermoedt dat de handelaren de inkoopprijs met elkaar hebben afgestemd. Dit soort gedrag kan leiden tot benadeling van telers doordat zij een lagere prijs krijgen voor hun producten.

Bij navraag wil de ACM niet specifiek benoemen om welke sector het hier gaat. "In het belang van het onderzoek kunnen wij dat niet vermelden en kunnen we ons niet verder specificeren dan 'agrarische sector'," aldus de woordvoerder.

Hoe loopt het onderzoek verder?
De ACM onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat de wet niet overtreden is. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM het wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie.

Wat de ACM nog meer doet in de agrarische sector
Naast dit specifieke onderzoek naar verboden prijsafspraken, onderzoekt de ACM meerdere signalen over andere mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de agrarische sector.

Ook doet zij momenteel een studie naar de opbouw van prijzen in de agrarische sector. De weg die ons voedsel aflegt van boer tot bord kent vele schakels. De monitor laat straks voor een aantal producten per schakel zien, welke prijs ondernemingen betaalden voor inkoop van een product en wat hun verkoopprijs is.

Als bedrijven signalen hebben dat bedrijven, handelaren of verkopers verboden afspraken maken? Of men wil weten of bepaald gedrag toegestaan is? Meld het aan de ACM.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven