Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Manuel Cervera, Cebollas Consuay:

"Er blijft altijd een marktsegment vragen om Spaanse uien"

Het Spaanse uienseizoen loopt dit jaar niet van een leien dakje. De kwaliteit handhaven wordt de grootste uitdaging, maar ook moeten de prijzen van de productie en de logistiek concurrentieel blijven, zo horen we van José Manuel Cervera en Carmen Martí, manager en hoofd kwaliteit van de Valenciaanse firma Cebollas Consuay, tijdens een bezoek van FreshPlaza aan het bedrijf in Pobla de Vallbona.

“Vorig jaar was er een groot tekort aan uien in Europa, vooral door de productiedaling met ongeveer 50% in Nederland en daardoor stegen de prijzen aanzienlijk. Dit jaar hebben we een ander verhaal. Het areaal in Spanje is uitgebreid en er zijn goede opbrengsten, waardoor de vraag stagneert en de prijzen ongewoon laag zijn, zelfs onder de productiekosten. Maar de Nederlandse uienprijzen zijn bijvoorbeeld niet slecht, althans vergeleken met de onze”, zegt José Manuel.

“Dit kan evenwel de komende maanden veranderen, we blijven optimistisch. India heeft namelijk de grenzen gesloten voor de export van uien en dat zorgt voor een gat in de markt die andere producerende landen kunnen opvullen. Maar zolang de kwaliteit er niet op verbetert, zullen de prijzen niet stijgen,” zegt de teler en exporteur.

Cebollas Consuay heeft 300 hectare eigen productie in de regio Castilla-La Mancha plus nog eens 250 hectare in de provincies Cordoba en Sevilla. In bepaalde periodes voeren ze uien in, zoals vanuit Nederland en Nieuw-Zeeland, maar ook uit Peru, om hun klanten continu te kunnen beleveren. De oogst van het bedrijf vindt plaats van april tot eind juli in Andalusië en van half augustus tot half oktober in Castilla-La Mancha.

"De vraag naar zoete uien neemt elk jaar toe"
De variëteiten waar het Valenciaanse bedrijf mee werkt zijn bosuien, Medio Grano en Grano, zoete uien, rode, witte en roze uien, sjalotten en Franse uien.

Jaar na jaar groeit de vraag naar zoete uien in Spanje. "Deze ui biedt een toegevoegde waarde en de consumptie zal blijven stijgen zolang we ons best blijven doen in de teelt de kwaliteit ervan waarborgen", zegt Cervera. "We telen de zoete ui in Murcia, Cordoba en Albacete, en op momenten dat we geen productie hebben in Spanje, importeren we de ui uit Peru."

Specialisten op de Spaanse markt
Het bedrijf levert de uien voornamelijk aan grote Spaanse supermarktketens. “We zijn gespecialiseerd in de Spaanse markt, maar we exporteren ook naar Duitsland, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Ierland en zelfs naar verder gelegen bestemmingen zoals Brazilië, Taiwan en Canada. Op de Canadese markt hebben we te maken met sterke concurrentie van de Amerikaanse ui, die erg op die van ons lijkt en die het voordeel heeft van de nabijheid. Hoe dan ook, op verschillende momenten van het jaar vinden we telkens wat ruimte voor onze ui. Ook Saoedi-Arabië is een markt met potentieel waar we steeds vaker ons product naartoe sturen.”

“Nederland is onze belangrijkste concurrent. Over de jaren heen is de kwaliteit van de Nederlandse ui er sterk op vooruitgegaan en ze hebben ook een zeer efficiënte en goed georganiseerde logistiek. Bovendien kunnen zij dankzij de hardheid van hun uiensoorten het verwerkingsproces volledig geautomatiseerd laten verlopen, wat de kosten aanzienlijk verlaagt,” vervolgt José Manuel Cervera. De Spaanse ui oogt zeer mooi maar is zachter.

Biologische uien en composteerbare verpakkingen
Reeds drie seizoenen teelt en verpakt Cebollas Consuay biologische uien voor de Spaanse markt. “De vraag kwam van enkele supermarktketens in Spanje want in de rest van Europa is er al voldoende biologische productie beschikbaar en zou het moeilijk zijn daarmee te concurreren. We planten onze biologische uien uitsluitend op contractbasis, omdat het momenteel nog een nicheproduct is”.

De uien zijn verpakt in alle soorten maten: van 250 gram tot 25 kilo en ze worden ook geleverd in big bags. “We doen investeringen om het gebruik van plastic in onze verpakkingen zoveel mogelijk te verminderen en die duurzamer te maken. Zo hebben we al composteerbare netjes en labels voor onze biologische uien”.

De toekomst van Spaanse ui hangt af van de kwaliteit
De handhaving van de kwaliteit wordt volgens José Manuel Cervera de grootste uitdaging voor de sector in Spanje de komende jaren. “We mogen elk jaar minder producten gebruiken om de ziekten te behandelen, maar die blijven woekeren en bemoeilijken de productie steeds meer, ondanks de talrijke onderzoeken naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen om nul residu te bekomen. Gelukkig is er een marktsegment dat Spaanse ui vraagt en dat zal blijven doen, zolang de kwaliteit goed blijft...”.

Voor meer informatie:
Cebollas Consuay, S.L.
Pol. Ind. J-2.1 - Ctra Ademuz Km. 20,6
Apdo. Correos 72
46185 La Pobla de Vallbona (Valencia) - Spanje
Tel: +34 962763008
Carmen Martí calidad@consuay.com
José Manuel Cervera jcervera@consuay.com
www.consuay.com

Publicatiedatum: