Teelt carambola ook in Spanje mogelijk

De carambola of sterfruit is een tropische fruitsoort die in continentaal Europa slechts op één plaats kan worden geteeld: Málaga. Het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw (IHSM) La Mayora beschikt over een verzameling van vijftien carambolavariëteiten uit verschillende delen van de wereld, waarvan het de groei en de teeltomstandigheden aan de kust van Málaga onderzoekt.

“De carambola, die normaal gezien wordt geïmporteerd uit Azië en Amerika, heeft een beperkte houdbaarheid en daarom wordt het fruit groen geoogst zodat het in goede staat aankomt in Spanje. Maar daar zit hem nu juist het probleem, want de rijping is niet voltooid en het fruit heeft niet de smaak die het zou kunnen hebben mocht het rijp of bijna rijp geplukt worden," merkt Iñaki Hormaza op, hoofd van de afdeling Subtropische Fruitteelt.

Hormaza wijst erop dat het bijzonder is dat deze fruitsoort in Europa kan worden geteeld, namelijk in de streek van Málaga dankzij het subtropische klimaat, de milde temperaturen en de afwezigheid van vorst. “Van de vijftien variëteiten in La Mayora zijn er twee of drie heel interessant, hoewel elk van de rassen aantrekkelijk is wegens de diversiteit aan smaak en textuur", aldus de onderzoeker.

Oogst
Het hoofd van de afdeling Subtropische Fruitteelt legt uit dat de verschillende sterfruitvariëteiten de productie gedurende meerdere maanden mogelijk maken en dat er momenteel aan de kust van Axarquía geoogst kan worden van oktober tot maart.

De carambola is een altijd groene struik die ongeveer vijf meter hoog kan worden. Het fruit wordt gebruikt in salades en het vruchtvlees is sappig, een beetje vezelig en zuur. Het bevat vitamine A en C, fosfor en kalium. "Het sterfruit dat in Europa geïmporteerd wordt, komt uit derde landen. We weten hoe we het moeten telen en hoewel het geen bekend fruit is, zien we bij de consument een steeds toenemende belangstelling voor tropisch fruit", besluit Hormaza.

Bron: sevilla.abc.es

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven