Grote Greenskin's als oplossing voor het avocadotekort?

Hass is het populairste en meest geteelde avocadoras dat momenteel op de markt is. De teelt blijft groeien evenals de vraag en telers hebben vaak moeite om de toenemende populariteit van het fruit bij te houden.

Mahonri Navarro, commercieel directeur van het Dominicaanse teelt- en exportbedrijf American Smiths, ziet de Greenskin-avocado's als een mogelijke oplossing voor dit probleem. "Greenskin-avocado's zijn wel twee tot vier keer zo groot als een Hass-avocado maar slechts 25% duurder. Dit betekent dat je minder product nodig hebt om een doos (11,3 kilo) voor de export te vullen dan van het ras Hass. Dit is ook gunstig voor de consument die op deze manier meer product voor zijn geld krijgt."

Bekendheid bevordert de vraag
De grootste markt voor Greenskin-avocado's zijn momenteel de Verenigde Staten. "Het grootste deel van onze export is bestemd voor de Amerikaanse oostkust. Dit komt omdat we in logistiek opzicht makkelijk toegang tot deze markt hebben en vanwege de samenstelling van de bevolking. Aan de oostkust wonen namelijk veel mensen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond die al bekend zijn met dit fruit. Dit betekent dat de vraag er al is en dat we de bevolking niet meer vertrouwd hoeven te maken met deze fruitsoort. We hoeven ook geen moeite te doen om ze te overtuigen van de waarde van het product. Het Amerikaanse seizoen is in oktober begonnen maar de aantallen zijn nu nog wel aan de lage kant. Het seizoen bereikt in december een piek en zal nog tot februari of maart duren," legt Mahonri uit. 

De markt voor Greenskin-avocado's is in Europa daarentegen nog helemaal niet ontwikkeld. Mahonri: "In 2018 groeide de vraag naar Greenskins met 31%, maar slechts 5% tot 6% van deze groei had betrekking op de Europese markt. Gemiddeld exporteren we elke maand zo'n 70 tot 80 containers Greenskin-avocado's naar de Verenigde Staten. We exporteren echter maar 11 tot 15 containers per maand naar Europa. Europeanen zijn veel minder vertrouwd met Greenskin-avocado's en deze markt biedt daarom enorm veel ruimte voor verdere groei. We verwachten dat zodra consumenten dit product beter leren kennen de populariteit ervan zal toenemen. De Greenskin-avocado's worden in de Dominicaanse Republiek geteeld. Dankzij de bodem en het klimaat is het oliepercentage van het fruit hoger dan dat van avocado's uit andere herkomstgebieden. Het fruit heeft dan ook een zeer rijke smaak. Als we hun aanwezigheid op de markt eenmaal kunnen vergroten, dan zullen ze zichzelf verkopen. Het is ons doel om de totale groei van de Greenskin-categorie tegen het eind van 2020 naar 35% te hebben gebracht."


Mahonri Navarro tijdens de PMA Fresh Summit 2019.

Mogelijkheid tot jaarronde export
Momenteel teelt het bedrijf op zo'n 1.618 hectare Greenskin-avocado's. "We zouden dit totale areaal graag benutten voor de export naar Europa. In de Verenigde Staten hebben we een exportvenster van zes maanden voor onze Greenskin-avocado's, terwijl we ze jaarrond kunnen leveren. Voor Europa is deze beperking niet van toepassing en hebben we de mogelijkheid om het fruit jaarrond te exporteren. Over anderhalf jaar verwachten we onze eerste jaarronde oogst. We zijn het eerste Dominicaanse bedrijf dat jaarrond teelt. We telen ook wel Hass-avocado's omdat hier momenteel de meeste vraag naar is. We willen onze klanten kunnen leveren waar zij om vragen. Onze passie ligt echter bij de teelt van Greenskin, een inheems ras van ons land. Wij zijn echt heel zeker van de kwaliteit en waarde van dit product," zegt Mahonri tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Mahonri Navarro
American Smiths
Tel: +1 809 565 7604
Email: m.navarro@americansmiths.co 
www.americansmiths.co 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven