"Ik heb dit in 40 jaar nog nooit meegemaakt"

Noorwegen: extreem late oogst aardappelen

De aardappelen van Hans Frogner hadden allang boven de grond moeten zijn. Slecht weer is de oorzaak dat Noorse aardappeltelers nu niet alleen tegen het weer maar ook tegen de klok vechten.

Hans Frogner, teler in Hedmark, het oosten van Noorwegen: “In de 40 jaar dat ik dit doe, ben ik nog nooit zo laat geweest.”

De ervaren teler heeft 25 hectare grond waarop hij aardappels teelt. Nu de oogstperiode er bijna opzit, heeft hij nog 7 hectare te gaan omdat hij het land niet op kan met zijn tractor. Het is te nat en modderig om de rest te oogsten en dat heeft hij nog nooit meegemaakt.

Frogner: "Ik kan zo tussen de zeventig- en tachtigduizend euro verliezen."

Grote consequenties

Vorig jaar hadden de Noorse telers te maken met extreme droogte, dit jaar is de situatie heel anders. De meesten van de rond 1500 aardappeleters hebben de oogst normaal gesproken eind september binnen. Maar nu is het oogsten uitgesteld door regen en koud weer. Leider van de Noorse agrarische vakbond (Norges Bondelag), Lars Petter Bartnes, zegt dat het oosten van Noorwegen er het meeste onder lijdt: "Er zijn deze herfst veel te veel dagen met regen. De goede perioden om te oogsten zijn te kort en de grond begint verzadigd te raken."

Bartnes benadrukt dat hij geen overzicht over het hele land heeft, maar de periode om te oogsten loopt ten einde: "Richting begin november zijn de dagen kort en wordt het koud. Agronomisch gezien wordt het dan krap, zowel dit jaar als in normale jaren."

Als de grond niet opdroogt voor het gaat vriezen en de eerste sneeuw komt, kunnen veel telers een hoop inkomsten mislopen. Bartnes: "De kwaliteit en daarmee de waarde van de oogst wordt minder. Dat is ook niet goed voor de agronomie."

Bij Frogner in Hedmark lijden de modder en centimeters regenwater geen twijfel: ook deze week kan hij de rest van zijn aardappelen niet oogsten.

De verzekering kan een deel dekken, maar lang niet alles. Frogner heeft bijna een week droogte nodig om überhaupt te kunnen hopen op het redden van de rest van zijn oogst. "Het is niet zo leuk. We calculeren niet in om bijna één miljoen kroon (zo’n 99.000 euro) te verliezen, maar we zullen wel moeten overleven."

 

Bron: nrk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven