"Gaan op een andere manier verder werken aan onze missie"

Kromkommer stopt met het maken van soep

Kromkommer stopt vanaf januari 2020 met het maken van soep van kromme groente. Ze geven aan 'een nieuw tijdperk in te gaan, waarbij ze het werk aan hun missie op een andere manier voortzetten'. 

Kromkommer werd in 2012 opgericht door Lisanne, Jente en Chantal. Gegrepen door de verhalen dat groenten en fruit verspild zou worden als het niet zou voldoen aan uiterlijke kenmerken, besloten ze zich soep gemaakt van kromme groenten te gaan produceren.

Inmiddels, zeven jaar verder, geven ze aan dat er enorm veel is gebeurd. "Steeds meer supermarkten verkopen kromme groenten en fruit. Bedrijven die producten maken van ingrediënten die anders verspild zouden worden, schieten als paddenstoelen uit de grond. De kwaliteitseisen voor groente en fruit staan inmiddels stevig op de politieke agenda. En ook in het buitenland krijgt kromme groente en fruit steeds meer voet aan de grond. Dat is meer dan wij in 2012 ooit hadden durven dromen. Daar zijn we dan ook supertrots op!" 

Kromkommer als ‘soepbedrijf’
Nu echter wordt het het maken en verkopen van die soep een steeds pittigere uitdaging. "Er komt meer concurrentie in het schap en de druk op de prijs neemt toe. We willen op alle vlakken trouw blijven aan onze missie en deze voorop stellen. Hierdoor kunnen we steeds moeilijker concurreren met andere partijen in de markt. 2019 was voor ons dan ook een jaar van bezinning. We hebben onszelf de vraag gesteld: willen we echt verder gaan investeren in het opbouwen van een professioneel 'soepbedrijf' en is dit de juiste stap voor het bereiken van onze missie?" 

Het antwoord op deze vraag is nee geworden. "Kromkommersoep was wat ons betreft nooit dé oplossing voor de verspilling van kromme groente en fruit. De structurele oplossing ligt in het veranderen van onze kwaliteitsperceptie, waardoor kromme groenten en fruit weer in het schap belanden. De soep is één van de middelen om dat te bereiken. Nu het maken en verkopen van die soep steeds moeilijker in stand te houden is, is het voor ons tijd om op een andere manier aan onze missie verder te werken." 

Hoe precies, dat is nog onduidelijk. "We zijn al een tijdje bezig met het ontwikkelen van een lespakket voor basisscholen, dat ontzettend gaaf gaat worden. Het kromme groente en fruit speelgoed gaat de komende tijd nog meer kids fan maken van krom. Ons nieuwste project is een kinderboek over kromme groenten en fruit en wie weet wat er nog gaat volgen?" 

Voor nu is in ieder geval beslist dat er vanaf januari 2020 geen nieuwe soep meer gemaakt wordt. "We verwachten dat de komende maanden de soepen nog bij de meeste verkooppunten op voorraad zullen zijn." 

Voor meer informatie: www.kromkommer.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven