Filip Deconinck, Deconinck Fourages

"Belgische aardappelopbrengst tot nu toe onder het vijfjarig gemiddelde"

Tholen – Nog zo’n 10 procent van de aardappelen in België moet nog gerooid worden. “We zijn dit jaar erg laat, maar gelukkig heeft het nog voor weinig problemen qua kwaliteit gezorgd”, vertelt Filip Deconinck van Deconinck Fourages. “Normaal vrezen we voor de vorst als de aardappelen in november nog in de grond zitten, maar dit jaar hebben we tot nu toe nog weinig last van de vorst gehad.”

“De contractprijzen met de industrie zijn vrij gemiddeld. De prijzen liggen zo’n 20 procent boven de productieprijs voor de teler en dat is best goed. Als de laatste 10 procent van de aardappelen wel of niet worden gerooid dan kan het dat er nog 5 procent van de prijs afgaat of daarbovenop komt. Dat moeten we nog afwachten”, vervolgt Filip. “Hoewel wij enkel voor de industrie werken, horen we van collega telers dat er momenteel al best wel wat aardappelen naar het Oostblok gaan. Die landen hebben ook wat problemen met het rooien en hebben aardappelen nodig.”

Ondanks dat een deel van de aardappelen nog in de grond zitten, is Deconinck tot nu toe tevreden over de kwaliteit, de maat en de opbrengst. “Vanwege de droogte van afgelopen zomer is de opbrengst niet gigantisch en zitten we tot nu toe nog altijd zo’n 4 à 5 procent onder het vijfjarig gemiddelde. Toch is de situatie een stuk rooskleuriger dan vorig jaar. De kwaliteit is goed dus verwachten we weinig bewaarproblemen en ook de opbrengst is redelijk goed, dus zien we het seizoen positief in”, besluit Filip.

Voor meer informatie:
Filip Deconinck
Deconinck Fourages
Vaartstraat 35
8530 Harelbeke
+32(0)475 718 732
deconinck2@telenet.be   
www.deconinckfourages.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven