Europese aardappelmarkt (week 46)

Frankrijk: Grotere aardappelexport naar Zuid- en Oost-Europa

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Wereldwijd onveranderde markten en statische prijzen met een gematigde en evenwichtige vraag en een gematigd en evenwichtig aanbod. De industrie accepteert met gemak de aangeboden grond. De levering bestaat uit de laatste partijen buiten de velden en uit precaire opslag en partijen waarvan de opslag niet ideaal is. De export blijft kalm, maar wel aanwezig in Zuid- en Oost-Europa.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje: prijzen van rond de 12,50 €/q, afhankelijk van de grootte en de bestemming, stevige markt;
Fontane: prijzen van rond de 12,50 €/q, stabiele markt;
Challenger: prijzen van rond de 12,50 €/q, stabiele markt.
Innovator : prijzen van tussen de 13,00 en de 14,00 €/q, stevige markt.

Bintje pootaardappelen:
Heel weinig transacties, weinig vraag. Indicatieve prijzen. Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2020, per 5 ton, in zakken, exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm : 60,00 - 62,00 €/q
Maat 35 – 45 mm : 40,00 - 42,00 €/q

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De voortdurende regenval heeft ervoor gezorgd dat er vorige week weinig op het veld kon worden gedaan. Er moet nog ongeveer 10% geoogst worden. Het westen van het land heeft de afgelopen 48 uur veel regen gehad met 35 tot 65 mm (met name in de Noordoostpolder), dus de komende dagen zal er niet veel worden gerooid. Als gevolg hiervan groeit de ongerustheid… Door de problemen van de oogst zien we stapels aardappelen aan de rand van de velden en tijdelijke opslagen aardappelen die snel naar de fabrieken moet worden gebracht. Ondanks al deze problemen zijn de prijzen voor de industrie niet veel veranderd en zijn ze binnen een stevige context zelfs licht gestegen. Wat betreft de export groeit de interesse weer en kunnen we exporteren naar alle klassieke verre bestemmingen. Oost-Europese landen kopen ook (Polen, Roemenië, Tsjechië…) op basis van prijzen van tussen de €14 en de €16, rechtstreeks bij de teler.

Prijsopgave PotatoNL: zie ook www.potatonl.com

Frankrijk
Het rooien is nog niet helemaal afgerond (95 – 97%), de omstandigheden blijven erg ingewikkeld aan de kust van Calais – Duinkerken en in Normandië. Weinig aankopen met vaste prijzen van bijzondere rassen vanuit de industrie. Wat betreft de export is er hernieuwde interesse en zijn er stabiele volumes en is er aanwezigheid van Spanje, Italië, Portugal en de Oost-Europese landen. Stevige markt, iets hogere prijzen, vooral voor de rassen bedoeld voor de ‘verse export’, met telersprijzen van tussen de 25 en de 31 €/q.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Franse exportstatistieken (bronnen: douane via CNIPT):
Frankrijk heeft afgelopen september meer dan 95.000 ton aardappelen geëxporteerd, 5% meer dan vorig jaar. De grootste afzettoename komt vanuit Zuid- en Oost-Europa. Daartegenover staat dat België en het Verenigd Koninkrijk minder Franse aardappelen afnamen.

Duitsland
Het rooien is bijna voltooid. De verse markt is opnieuw steviger met 22,17 €/q (vergeleken met 21,17 €/q) vorige week voor vastkokende aardappelen en 20,42 €/q (vergeleken met 19,42 €/q) voor kruimige en bloemige aardappelen. Goede eigenschappen, maar de maten zijn vaak te klein voor de niet-beregende en te groot voor de beregende aardappelen! Flinke toename voor de consumptiepassen in het Rijnland (5€/q), bewaaraardappelen, voor de 3 categorieën (kruimige, vastkokende en melige aardappelen).

Industriemarkt: ongewijzigde prijzen voor Fontane/Challenger: tussen de 12,50 en de € 13,00/q; hetzelfde voor Innovator: prijzen van tussen de 14,00 en de 14,50 € / q. Het rooien bijna voltooid.

Biologische aardappelen: prijzen van tussen de 65,00 en de 67,00 €/q.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs AHDB zeldzame markten week 45 (eindigend op 09/11): 15,68 €/q (tegen 14,33 €/q (alle rassen en alle markten samen) in week 44).

Het lijkt maar niet te stoppen met regenen in Engeland, waar het ook vorige week nog erg nat was. Korte termijn weersvoorspellingen voorspellen kou en regen, met een groot risico op sneeuw en vorst in het centrale en noordelijke deel van het land. Het is zeer waarschijnlijk dat een aanzienlijk deel van de resterende gebieden niet voor het nieuwe jaar zal worden geoogst. Afhankelijk van de provincies liggen de nog te rooien hoeveelheden tussen de 5 en de 35%.

De kwaliteit van de partijen die de afgelopen weken zijn gerooid, is teleurstellend, vooral voor de versmarkt, met 20% tarra en afwijzingen vanwege zwakke plekken. De export naar de Canarische Eilanden is dynamisch en Polen koopt nog steeds (grote maten). Prijzen voor de aardappelen van friteskwaliteit stijgen met prijzen voor Maris Piper en Sagitta vanaf 15,20 €/q, Markies en Agria vanaf 16,20 € en zelfs 17,20 €/q.

Voor meer informatie:
FIWAP  
www.fiwap.be

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.