Alban Descamps, En’Diva: "Ongebruikelijke leveringsachterstand"

Weinig aanbod en goede vraag zorgt voor spanningen op Franse witlofmarkt

Met een zeer beperkt aanbod en een toenemende vraag is de witlofmarkt gespannen te noemen. “De situatie is vooral ingewikkeld voor de nieuwe oogst. De weersomstandigheden zijn niet gunstig en telers hebben moeite met het omhoog trekken van de nieuwe wortels. Dit leidt onvermijdelijk tot spanningen bij het afzetten van de witlof op de markt,” vertelt Alban Descamps, een van de twee verkoopmedewerkers van de En'Diva-organisatie die jaarlijks zo’n 15.000 ton witlof op de markt brengt.

Hoewel er tijdens de overgangsperiode tussen de oude en de nieuwe wortels altijd enige spanningen voelbaar zijn, zijn de opbrengsten aan het begin van het seizoen onder het gemiddelde. En dat terwijl tegelijkertijd de vraag groeit.

“In Frankrijk zijn de temperaturen de afgelopen weken aanzienlijk gedaald en het witloof komt op de markt. Sommige andere concurrerende producten zijn nu minder aanwezig. De groente heeft - tussen de zomer- en winterteelt – te maken met een ongebruikelijke leveringsachterstand. ”

Ondanks de huidige spanningen op de markt verwacht Alban deze winter zonder problemen witlof te kunnen aanbieden. “Zodra de worteloogst is afgerond, zullen er producten aan de consument worden aangeboden op voorwaarde dat er geen sprake is van een opvallend weertype als een serieuze vorstperiode.”

Naast witlof biedt En'Diva een breed scala aan groenten die op witlof lijken, zoals karmijn, friseline en roodlof. “De verkoop van die producten is veel meer lineair dan die van klassieke witlof. De vraag is minder afhankelijk van het weer. Daarnaast is het een gewichts- en hoeveelheidskwestie. Als je kijkt naar volumes, is witlof een zwaar product. Verder zijn er zijn meer schommelingen tussen vraag en aanbod. Voor de andere producten zijn volumes minder belangrijk en is er minder beweging op de markt.”

Alban Descamps en Stéphane Baudin, verkoopmedewerkers van ’En’Diva

Voor meer informatie:
Alban Descamps
En’Diva  
Z.I. Artoipôle
34, allée de Grande Bretagne
62118 Monchy Le Preux
Telefoonnummer: +33 (0)3 21 15 23 30
Fax: +33 (0)3 21 15 23 39
endiva@endiva.fr
www.endiva.fr

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven