HMF Hermeler ziet nog steeds groot potentieel in Frigopurmat

"Ook buiten de aspergesector is de noodzakelijkheid van koelprocedures groter geworden"

Het zo snel mogelijk koelen van asperges was precies dertig jaar geleden de grondgedachte achter de ontwikkeling van de 'Durchlaufschocker' Frigopurmat. Inmiddels werd de koeloplossing aangepast aan de behoeftes van de huidige tijd, zodat ze ook vele jaren later nog succesvol wordt ingezet. De belangstelling voor de machine verplaatst zich - door de koelmiddelverordening, capaciteitsuitbreiding en klimaatverandering - geleidelijk aan van de aspergesector richting andere delen van de versbranche: over het algemeen wordt er duidelijk meer gekoeld dan vroeger, merkt Thomas Hermeler, directeur van HMF Hermeler Maschinenbau GmbH. 


De Durchlaufschocker is zowel geschikt voor witte asperges alsook voor groene asperges. 

Sinds de eerste inzet in 1989 heeft de methode snel een goede naam in de Duitse en internationale aspergesector gekregen. De efficiënte en snelle koeloplossing wordt ook nu nog door de klanten - van kleine telers tot grootleveranciers - gewaardeerd: de gevulde aspergekisten worden op een band door een tunnel getransporteerd, waarna ze van boven met ijskoud water besproeid worden. Daarna gaan de gekoelde asperges via een transportband naar de koelruimte.

Koelmiddelverordening, capaciteitsuitbreiding en klimaatverandering
Vanwege de huidige koelmiddelverordening moet er een nieuwe oplossing aangeboden worden, vertelt Thomas. Met het zogenaamde duale fluid kringloopsysteem heeft men in de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan, zegt hij. "Begin jaren negentig kostte het koelmiddel 14 Duitse mark c.q. 7 euro, inmiddels ligt de prijs echter op circa 90-95 euro per kg. Parallel hieraan breiden de bestaande aspergebedrijven hun areaal en productiecapaciteit uit, waardoor men uiteindelijk meer koelmiddel nodig heeft en hogere kosten heeft. Hierdoor is de noodzakelijkheid een oplossing hiervoor te vinden groter geworden."

Ook de klimaatverandering heeft gevolgen: de gemiddelde buitentemperaturen zijn in de loop der jaren gestegen, waardoor iedereen die zich met groenten bezighoudt een passende koeloplossing nodig heeft. Thomas: "Ook in sectoren waar men vroeger nauwelijks of helemaal niet koelde, is koeling nu noodzakelijk geworden om de producten überhaupt vers te houden. Er moet inmiddels in z'n algemeenheid zonder twijfel meer gekoeld worden."


Thomas Hermeler op de Interaspa van dit jaar in Wenzersdorf.

Behoefte aan koelmethodes buiten de aspergesector
In het kader daarvan is ook de doelgroep voor de verkoop van de machines in de loop der jaren compleet veranderd. Terwijl er in de eerste jaren na de lancering van de methode Frigopurmat vooral vanuit de aspergesector grote belangstelling was, melden zich tegenwoordig ook mensen uit de aardappel- en wortelsector en zelfs uit de kersensector. "De vraag vanuit de aspergesector neemt licht af, omdat de aspergebedrijven zich in de afgelopen jaren tamelijk goed ingedekt hebben. Ondertussen maakt men in de fruitsector momenteel juist een verandering door, hoofdzakelijk in de kersensector. Deze tendens zien we sinds circa 4-5 jaar. Op internationaal niveau zien we overwegend in Zwitserland, Frankrijk en Zuid-Europa een toenemende vraag“, aldus Thomas.

ExpoSE-exposant van het eerste uur
Op de ExpoSE zal HMF Maschinenbau GmbH de Durchlaufschocker evenals andere methodes voor het koelen, sorteren en verwerken van groenten en fruit demonstreren. Het traditionele bedrijf hoort tot de vaste exposanten in Karlsruhe evenals op andere asperge-events. "Mijns inziens staan er inmiddels teveel events op de beurskalender. Desalniettemin is de ExpoSE speciaal voor Duitsland nog steeds de vooraanstaande beurs voor de aspergesector", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
HMF-Hermeler Maschinenbau GmbH
GF: Thomas Hermeler
Lohmannstr. 4
48336 Füchtorf
Deutschland
Tel. +49 (0) 5426 5384
Fax: +49 (0) 5426 5385
info@hmf-hermeler.de 
www.hmf-hermeler.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven