Curtin University onderzoek - Perth, Australië

Nieuwe verpakking verlengt houdbaarheid avocado's

Plastic kan een belangrijk onderdeel van verpakkingen voor voeding zijn, omdat het een barrière kan vormen tegen bacteriën en tegen vloeistoffen en gassen. Dit kan helpen om de houdbaarheid van veel voedingsmiddelen te verlengen en zo verspilling te voorkomen.

Gezien de eindige hulpbronnen van op aardolie-gebaseerde polymeren, die worden gebruikt voor de productie van conventionele plastic verpakkingen en de enorme omvang van kunststofafval van meer dan 150 mln ton per jaar wereldwijd, is het echter belangrijk dat er alternatieve en milieuvriendelijke materialen worden ontwikkeld.

Onderzoekers van Curtin University hebben nu milieuvriendelijke films ontwikkeld die, wanneer ze gebruikt worden voor  voedingsverpakkingen, de houdbaarheid van fruit zoals avocado's en perziken kunnen verlengen, wat potentiële voordelen biedt voor telers en detailhandelaren van verse producten en voor het milieu.

Het onderzoek, gepubliceerd in Composites Part B: Engineering, wees uit dat polyvinylalcohol (PVA) bionanocomposietfolies biologisch afbreekbaar waren en een aanzienlijk efficiëntere barrière vormden tegen waterdamp, lucht en zuurstof - die allemaal de houdbaarheid van levensmiddelen en de groei van schimmels verminderen.

Zainab Waheed Abdullah, van de School of Civil and Mechanical Engineering aan de Curtin University, zei dat het onderzoeksteam nieuwe bionanocomposietfilms had ontwikkeld die een aanzienlijk effectievere barrière vormden voor omstandigheden die ertoe bijdragen dat het fruit sneller "oud" wordt.

Klik hier voor het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven