Onderzoek Universiteit van Toronto

Voeding met weinig groenten en fruit in verband gebracht met depressie

Onderzoekers van de universiteit van Toronto hebben ontdekt dat een lage consumptie van groenten en fruit in verband kan worden gebracht met een hoger risico op depressies bij zowel mannen als vrouwen. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat vrouwen van middelbare leeftijd en ouder die naar Canada waren geëmigreerd een grotere kans hadden op het krijgen van een depressie dan vrouwen die in Canada waren geboren.

Groenten en fruit zijn rijk aan vitaminen en mineralen die de plasmaconcentraties van C-reactief proteïne verlagen, dat verband houdt met lage niveaus van ontsteking.

Hersenchemie
Belangrijke voedingsstoffen hebben een effect op de chemie van de hersenen aan en beïnvloeden de stemming, het geheugen en de cognitieve vermogens. Zo wordt ongeveer 95% van de serotonine, de neurotransmitter die de slaap en eetlust reguleert en de stemming en pijnbeleving verzacht, geproduceerd in het maag-darmkanaal, dat is bekleed met honderden miljoenen zenuwcellen. 

Het eten op regelmatige tijden heeft ook een grote impact, ongeacht het voedsel dat wordt geconsumeerd. Onderzoek van de universiteit van Illinois heeft uitgewezen dat het gebruiken van maaltijden op gezette tijden helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en ook bijdraagt aan een stabiel humeur.

Uit de resultaten is gebleken dat mannen sneller een depressie kregen wanneer hun voeding bestond uit vet voedsel en lage inname van omega-3. Een lage consumptie van groenten en fruit werd zowel bij mannen als vrouwen in verband gebracht met het ontwikkelen van een depressie.  

Klik hier voor het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven