Nieuwe methode verlengt houdbaarheid van appelen

Oostenrijkse wetenschappers van de Technische Univerität Graz hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de houdbaarheid van appelen te verbeteren. Het onderzoeksteam combineert een heetwaterbehandeling met een nieuwe methode op basis van de microflora die op inheemse biologisch geteelde appelen wordt aangetroffen.


Peter Kusstatscher, Birgit Wassermann en Gabriele Berg (foto: TU Graz - Lunghammer)

De microflora op een biologische appel verschilt aanzienlijk van die van een conventionele appel. Ook de microflora van een appel met een paar rotte plekken verschilt van die van een gezonde appel. De onderzoekers isoleerden bacteriën die ziekteverwekkers vernietigen. In totaal werden 800 verschillende bacteriën getest om te zien hoe ze reageren op de ziekteverwekkers bij een opslagtemperatuur van 4 graden.

Resultaten
Wanneer de appelen werden ondergedompeld in een oplossing met heet water die ook het bacteriemengsel bevatte, bleek de houdbaarheid 20% beter dan appelen in de controlegroep die alleen met warm water waren behandeld. De natuurlijke microflora op de appel bleef bij de heet-waterbehandeling onveranderd en schadelijke schimmels werden vrijwel geheel uitgeschakeld.

Lees hier meer over deze nieuwe ecologische methode.

Bron: Technische Univerität Graz  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven