Sardijns citrus: weinig volume, goede kwaliteit

"Deze zomer hadden we een drastische daling van de citrusteelt voorspeld in de regio Sardinië. Nu de oogst is begonnen, zijn we ons bewust van de werkelijke percentages. Er is een significante vermindering geweest, vooral wat betreft de clementines, zowel vroege als late rassen. Degenen die de grootste daling hebben doorgemaakt, zijn de Caffine en Corsica 2, terwijl dat bij de latere rassen de mandarijnachtige Mandalaat is. We gaat uit van een daling van -60% in vergelijking met voorgaande jaren, op basis van een regionaal gemiddelde over de afgelopen 4-5 jaar", dat zegt Orazio Casalino, een Sardijnse agronoom.

"Anderzijds liggen de percentages voor de sinaasappelen tussen de -20 en -30%. Over het algemeen hebben bijna alle delen van het eiland een vermindering van de citrusteelt gekend, met vergelijkbare percentages, ook in de meest gunstige gebieden. In de afgelopen maanden zijn we erin geslaagd om het gebrek aan citrus  om te zetten in een toename van de kwaliteit, wat betreft grootte en smaak.
Dit jaar is het Sardijnse citrus uitstekend en zijn de gewassen niet aangetast door plantenziekten. Telers, die hebben besloten om de voeding en bescherming te controleren, kunnen rekenen op een extra percentage."

"De prijzen zijn nog steeds  vrij goed, hoewel ze vorige week met €0,20 à €0,30 per kg zijn gedaald. De introductie van het Calabrische en Apulische citrus in Sardinië heeft in deze laatste paar dagen geleid tot een verdere daling van €0,15 à €0,20 per kg. Op dit moment lijkt deze situatie de lokale telers geen zorgen te baren, juist omdat consumenten, gezien het kleine prijsverschil, de voorkeur geven aan lokaal fruit dat de dag ervoor is geoogst en niet aan fruit dat na 3-4 dagen na de oogst op pallets aankomt. Citrus dat niet uit Sardinië komt, heeft dan wel een onderscheidende frisheid en smaak, maar dit gaat gepaard met een zeer beperkte houdbaarheid. Gezien de kwaliteit van ons citrus hopen we dit gebrek aan volume te kunnen herstellen door de prijzen iets meer te verhogen dan normaal."

"Het eiland heeft zijn voor- en nadelen. Ongeveer 90% van het Sardijnse citrus wordt op Sardinië zelf verkocht. Als er kosten zijn voor Sardijnse bedrijven om naar Italië en de rest van Europa te exporteren, betekent dit ook dat dit dezelfde transportkosten zijn voor bedrijven die hun waar naar Sardinië willen exporteren."

Voor meer informatie:
Agronoom Orazio Casalino
Tel.: (+39) 333/1665957


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.