NFU-voorzitter Minnette Batters:

"Het VK staat voor een aardappeltekort nadat rivieren niet gebaggerd werden, wat leidde tot overstromingen."

NFU (Nationale Farmers Union) voorzitter Minnette Batters heeft verklaard dat Groot-Brittannië te maken zou kunnen krijgen met een aardappeltekort nadat nagelaten werd om rivieren te baggeren wat tot overstromingen heeft geleid. Ze voegde eraan toe dat het water op een "schandelijke" manier is beheerd .

Tot 50% procent rot in de grond weg, omdat telers niet kunnen oogsten. Batters zei 'in haar hele leven nog nooit zo weinig aanplant in de winter te hebben gezien'.

Het  VK is volledig zelfvoorzienend op het gebied van aardappelen, dus een tekort aan aardappelen kan leiden tot prijsstijgingen en een tekort aan groenten in de supermarkten. Er zal waarschijnlijk ook een tekort aan pootaardappelen in het voorjaar ontstaan, waardoor de problemen tot volgend jaar kunnen voortduren.

Spruiten en maïs kunnen ook worden getroffen, volgens Batters. Ze voegde eraan toe dat telers 'er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er geen tekort aan spruiten is met de kerst en dat er dan ook geen tekort aan aardappelen zal zijn'.

Zij wees er echter op dat het Environment Agency met telers moet samenwerken om ervoor te zorgen dat de rivieren worden uitgebaggerd en dat water door het hele land kan stromen. "Er moeten radicale veranderingen komen in de manier waarop we ruimte maken voor water.... we beheren het op de meest schandelijke manier en we moeten het systeem voor voeding, telers en mensen herstellen."

"Het Environment Agency moet met ons samen werken en ervoor zorgen dat water kan doorstromen. In veel delen van het VK hebben we te veel water of veel te weinig water".

Bron: telegraaf.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven