Erik-Jan Thur, Marni Fruit:

"Mandarijnenprijzen exceptioneel hoog, kakimarkt juist in een diep dal"

Tholen - De lagere aanvoer van Spaanse mandarijnen is goed te merken op de markt. "Feitelijk is het één van de weinige positieve producten momenteel in de importhandel", constateert Erik-Jan Thur van Marni Fruit. "Prijzen van de mandarijnen liggen tussen de 12 en 15 euro. Dat is echt exceptioneel en dat hebben we de laatste jaren niet meegemaakt."

"Ondanks de hoge prijzen is de vraag goed. Wat ook meespeelt, is dat er aanzienlijk minder overzees product op de markt is. Gelukkig krijgen we voldoende Spaans citrus binnen, hoofdzakelijk bladmandarijnen. We schakelen nu over van de Marisol op de Oronules en Clemenules", vertelt Erik-Jan. "Ik verwacht wel dat de markt voorlopig zal standhouden. Straks zal Marokko in de markt komen met mandarijnen, maar zij leveren alleen zonder blad en dat zal ook zijn aftrek wel elders vinden. De prijzen zullen wellicht iets teruglopen, maar de vooruitzichten zijn goed."

"Ook de markt voor sinaasappelen verloopt stabiel met prijzen tussen de 11 en 13 euro. Kleine maten zijn er wat minder op de markt. Het aanbod Zuid-Afrikaanse sinaasappelen op de markt is beperkt en ook van de Griekse en Marokkaanse sinaasappelen verwacht ik dadelijk niet al te veel concurrentie", aldus Erik-Jan. "Het citroenenaanbod wordt momenteel gedomineerd door de Spaanse Primafiori citroenen. Er komt voldoende van, al is er geen overdaad, en zijn er nog geen dikke maten beschikbaar. Prijzen liggen tussen de 13-13,50 euro en 15-16 euro voor de extra kwaliteit."

Een negatieve uitschieter vormen dit jaar de kaki's. "Daar is zo'n gigantisch aanbod van, die zijn bijna niet weg te zetten. We hebben ze deze week voor 3 euro verkocht om op te ruimen. Nu het wat kouder wordt, krabbelen de prijzen op naar een niveau tussen de 4 en 4,50 euro, maar dat is ook nog niet om over naar huis te schrijven. Er is de afgelopen jaren een grote aanplant geweest en dat maakt de afzet er niet eenvoudiger op", aldus Erik-Jan. 

Van problemen bij de Spaans-Franse grens heeft de importeur nog geen last gehad. "We houden er wel rekening mee met de binnenkomsten, zodat niet alles in het weekend aankomt. Groenten als paprika's en aubergines komen er voldoende binnen. De ijsbergslaproducties komen na het noodweer in de vroege teeltgebieden weer terug naar de normale producties en prijzen. Lag vorige week donderdag de prijs nog rond de 11,50 euro, deze week zitten we tussen de 6 en 7,50 euro. Ik hoop dat we die prijzen voorlopig vast kunnen houden. Dat is voor iedereen in de keten goed!"

Voor meer informatie:
Erik-Jan Thur
Marni Fruit 
Gebroken Meeldijk 52 
2991 VD Barendrecht 
Tel: +31 (0)180 697 996 
Fax: +31 (0)180 697  990
ej@marnifruit.nl    
www.marnifruit.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven