Teelt exotische groenten getest op Noorse akkers

Over een paar jaar liggen er waarschijnlijk in Noorwegen geteelde zoete aardappelen, shiso en paksoi in de Noorse winkels.

Bij het Noors Instituut voor Bio-economie (NIBIO) lopen verschillende onderzoeksprojecten waarin het telen van nieuwe groentensoorten getest wordt, zowel onder verschillende klimaatomstandigheden als in kassen. Onderzoekers hopen zo de optimale soorten en teeltmethoden voor de verschillende gebieden in Noorwegen te vinden. Dat moet mensen stimuleren gebruik te maken van ongebruikte middelen zoals leegstaande kassen.

Er is veel keuze binnen de categorie ‘exotische groenten’, dat wil zeggen groenten die normaal nog niet in Noorwegen geteeld worden. Een selectie van die groenten is geëvalueerd om de teelt van groenten in heel Noorwegen uit te breiden.

Zoete aardappel is één van die groenten met potentie, helemaal in de gebieden waar vroege aardappelen geteeld worden. Bij het NIBIO in Landvik, helemaal in het zuiden van Noorwegen, loopt al meerdere jaren een project met zoete aardappelen. Vorig jaar waren de eerste in Noorwegen geteelde zoete aardappelen in de schappen te vinden. Nu zijn andere telers in de omgeving van Landvik ook geïnteresseerd om het te testen.

Een andere potentiële nieuwkomer is de edamameboon (soja). NIBIO test de teelt van deze bonen al meerdere jaren uit in Landvik en wegens groot succes wordt de boon nu ook getest in Ås (aan de Oslofjord). Toch is er meer kennis nodig, onder andere over het tijdstip van oogsten.

Een ander project bij NIBIO test de mogelijkheden voor de teelt van vorstbestendige groenten, zoals paksoi, shiso, mangold en verschillende typen mizuna (mosterdachtige sla). Deze groenten worden veel geteeld in Aziatische landen. De reden dat NIBIO deze groenten test, is om de groententeelt te verlengen met een extra seizoen van de nazomer tot het begin van de winter. In Zuid-Noorwegen zou dit goed mogelijk moeten zijn.

 

Bron: nationen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven