Erik Kieftenburg, MJ Pronk

"Problemen met te vroeg geplukte Conference komen we nu een beetje te boven"

Tholen - Het Hollandse hardfruitseizoen is inmiddels alweer even gaande. "In de appelen zien we een prima vraag naar goede, harde Elstar van de eerste pluk. Nu is er momenteel veel tweede en derde pluk achter de markt en veel goede Elstar zitten nog achter de deur", vertelt Erik Kieftenburg van MJ Pronk. "De afzet van Jonagold vind ik verrassend goed lopen, die brengen naar verhouding redelijk geld op."

De verkoop van Doyenné du Comice verloopt redelijk goed. Er worden weliswaar geen superprijzen gemaakt, maar ze lopen wel weg. De peren vallen dit jaar niet extreem grof uit, dus dat is wel gunstig. Omdat er na de storm afgelopen zomer her en der al een windveegje op het fruit zit, leveren we de peren handgesorteerd. We willen de beschadigingen niet erger maken door de sorteerder. Dat kost wat meer werk, maar levert wel een mooi product op", aldus de fruithandelaar.

"Het verschil in prijs is vrij groot tussen de verschillende partijen. Met Comice ligt die tussen de 65 en 85 cent, Conference-peren worden voor 50-70 cent verkocht. Het probleem bij de Conference is dat ze landelijk in de beginperiode soms te vroeg zijn geplukt. Dat heeft links en rechts voor problemen gezorgd en daar zien we nu het effect van. Wel heb ik het idee dat we die problemen nu een beetje te boven zijn", zegt Erik.

Hij ziet de komende weken dan ook met vertrouwen tegemoet. "November is meestal wel een goede maand voor de hardfruitverkoop. De binnenlandse markt, maar ook de Duitse doen goed mee. Voor bijvoorbeeld de marktverkoop maakt het nogal wat uit hoe het weer in het weekend is. Daar kun je niet veel aan veranderen, maar dat heeft wel impact."


Voor meer informatie:
Erik Kieftenburg
MJ Pronk
Groothandelsmarkt 2
1681 NN Zwaagdijk
erik@mjpronk.nl 
www.mjpronk.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven