Robert den Ouden, Rodeno Agri Products:

"Veel export en vraag naar kleine sorteringen knolselderij"

Tholen – Met een brede vraag en veel afzet lijkt er op de knolselderijmarkt niet al te veel aan de hand. In Nederland staat er nog 70% op het land, wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Vanwege het aanhoudende natte weer en de blijvende vraag naar kleine sorteringen begint de tijd echter langzaam te dringen, zo laat Robert den Ouden van Rodeno Agri Products uit Goes weten.

“Er gaat veel knolselderij weg voor de export”, vertelt Robert uitgebreid. “We zien een brede vraag uit Zuid-, Oost- en Noord-Europa. Daarnaast blijft er continu export voor overzee. Nu wordt het wel iets minder aangezien ze de knollen in heel Europa aan het oogsten zijn. De vraag is hierdoor iets afgenomen ten opzichte van de afgelopen maanden. Toen hebben we het heel druk gehad. Polen, een groot afzetgebied, is zelf nog niet aan de markt. Dat komt omdat zijzelf de grootste knolselderijtelers zijn en van begin af aan voldoende eigen product hebben.”

Vraag naar kleine sorteringen
“Zoals gewoonlijk is er met name veel vraag naar de kleine sorteringen. Aangezien het de afgelopen weken behoorlijk geregend heeft en de knollen nog gezond in het land stonden, hebben we in Nederland wel nog wat nagroei gehad.” De prijzen zijn volgens Robert nog niet te slecht. “Als het echter dadelijk droog wordt en iedereen gaat rooien, heb je best kans dat er zo veel knollen aangeboden worden dat er een druk ontstaat op de markt en dat de prijzen gaan dalen.”

Oogst
“Ik vermoed dat op dit moment ongeveer 30% geoogst is. Dat betekent dat 70% nog in het land zit. Dat is vrij normaal, al zouden we ze eigenlijk willen rooien vanwege de maat. Helaas is het nu te nat daarvoor. Je wilt ze als teler veilig en droog in je cel hebben. Voor hetzelfde geldt blijft het namelijk regenen tot kerst en dan wordt het wel heel moeilijk om ze eruit te krijgen. Het is minder nat geweest in andere landen, dus die zullen een goede sortering hebben. Hierdoor zullen ze zich misschien wel later gaan melden bij ons in Nederland.”

Robert verwacht goede opbrengsten in Nederland. “De opbrengsten liggen dit jaar vele malen hoger dan vorig jaar. Vorig jaar waren eigenlijk nagenoeg alle knollen in de maat in de versmarktsortering. We hadden een opbrengst die 30% lager lag dan het gemiddelde. Dat is dit jaar zeker niet het geval. Dat betekent dat we op het gemiddelde of misschien wel daarboven gaan uitkomen in Nederland.”

Aan de goede opbrengsten in Nederland zit volgens Robert wel een keerzijde. “Als je goede opbrengsten krijgt, gaat dat ook weer gepaard met grotere sortering en dat is eigenlijk niet wat we willen. We willen knollen tot 1200 gram, want dat is het makkelijkst verkoopbaar voor de versmarkt. Worden ze groter, dan wordt de afzet moeilijker en ben je meer afhankelijk van de processen in de industrie, die zeker niet willen betalen. Je moet de knollen daarom tot 1200 gram zien te houden, zodat ze gangbaar blijven voor de versmarktafzet.”

Verwachting
Vanwege de regenval moeten telers elke keer wachten op betere tijden. Robert verwacht dat het dus nog spannend wordt hoe de overige 70% van de oogst gaat verlopen. “We hopen op droog weer om te rooien, maar als de vorst in gaat vallen, krijg je te maken met een heel ander perspectief. Als de knollen bevriezen, heb je niets meer als teler zijnde. Degene die ze dan in de schuur heeft zitten, mag zich gelukkig prijzen. We zijn de komende tijd in principe overgeleverd aan het weer en moeten hopen op het beste”, sluit Robert af.

Voor meer informatie:
Robert den Ouden
Rodeno Agri Products BV
Postbus 110 4460AC Goes
T: +31(0)6 531 90 100
E: info@rodeno.nl  
W: www.rodeno.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven