Chileense onrust schaadt kersenexport naar China

Aan het einde van oktober zijn rellen uitgebroken in Santiago, de hoofdstad van Chili. De aanleiding hiervoor waren de verhoogde prijzen voor het gebruik van het openbaar vervoer. Dit heeft geleid tot gewelddadige confrontaties in zowel Santiago als andere regio's in Chili. Vooralsnog is de Chileense overheid er niet in geslaagd de rust terug te laten keren.

"Veel mensen in de fruitsector die plannen hadden gemaakt om Chileense kersenteeltgebieden te bezoeken, hebben hun plannen geannuleerd. Ze maken zich zorgen over het gevaar van de gewelddadige demonstraties. Een aantal exporteurs denken om de veiligheid van hun werknemers en besluiten daarom misschien om de kersenexport op 11, 18 en 25 november te annuleren. In veel havens zijn de activiteiten tijdelijk stilgelegd. Dit heeft absoluut gevolgen voor de Chileense kersenexport", aldus Liu van Guoyi Fresh Fruit Supermarkets.

"China importeerde vorig jaar bijna 9.000 containers met Chileense kersen. De import van dit jaar wordt geraamd op rond de 11.000 of 12.000 containers. We hebben echter al twee leveringen moeten annuleren wegens de onrust in het land. Het stil leggen van de Chileense havens heeft de kersenexport vertraagd. Kersen die nu rijp zijn, kunnen niet op tijd worden geëxporteerd. De enige hoop die we hebben ligt bij het samenwerken met lokale telers om de kersen lokaal op de markt te zetten. Misschien kunnen we ze nog exporteren naar de VS of andere nabij gelegen landen. We verwachten dat onze eerste luchtvracht met Chileense kersen op 20 november in Zhengzhou aankomt. De logistieke kosten van luchtvrachten liggen echter hoog, waardoor deze manier van transport niet geschikt is voor grote volumes aan fruit."

De Chileense brancheorganisatie voor de export van fruit, de ASOEX, heeft de totale export van Chileense kersen voor dit jaar geraamd op 209.000 ton. Jaar op jaar zou dat een toename zijn van 16,1%. "In voorgaande jaren kwam de eerste lading aan Chileense kersen die per zeevracht werd vervoerd doorgaans rond medio december aan. Dit jaar is de eerste lading per zeevracht vertraagd, al is het nog te vroeg om te zeggen in hoeverre deze vertraging op gaat lopen. De exportprijzen van Chileense kersen zijn afhankelijk van het exportbedrijf en de bestemming. We kunnen alleen maar wachten tot de situatie in Chili weer kalmeert, voordat we verder gaan met het importeren van Chileense kersen in de Chinese markt. We denken echter dat ondanks alle vertragingen van dit jaar de algehele trend niet echt zal veranderen. De import van Chileense kersen zal in de Chinese markt enorm blijven", aldus manager Liu.

Guoyi Fresh Fruit is een supermarktketen van 29 winkels in Ningbo in het oosten van China. Het bedrijf is met name gespecialiseerd in de import van fruit. "De leefomstandigheden van Chinese consumenten worden steeds beter. Ze vragen nu aan een grotere verscheidenheid aan fruit. Onze import neemt jaar op jaar toe. Sommige geïmporteerde fruitsoorten zijn nu al een vast onderdeel van de Chinese fruitmarkt, zoals Chileense kersen, Vietnamese rode jackfruit en dragonfruit. Dit zijn fruitsoorten die gretig aftrek vinden in de Chinese markt. Buitenlandse telers raken ook steeds beter bekend met de voorkeuren van Chinese consumenten. Ze beiden het areaal van hun bedrijven uit en selecteren fruitrassen op basis van het consumentengedrag in China."

Volgens Liu zijn de prijsschommelingen van het importsegment veel kleiner dan de prijsschommelingen van fruit dat door China zelf wordt geproduceerd. "De gemiddelde prijs van importfruit laat een lichtelijke en stabiele toename zien", zegt Liu tot slot.

Voor meer informatie:
Liu - Manager
Guoyi Fresh Fruit
Tel.: +86 15858425555 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven