Teler Eric Müller uit Dithmarschen over het huidige spruitenseizoen

"Afzetpiek spruiten verwacht in week 50 en 51"

Het koolseizoen is weer in volle gang en dat geldt ook voor het spruitenseizoen. "Hoewel spruiten meer een nichegewas zijn dan andere koolsoorten, zoals witte, rode en savooiekool, is de groente de laatste paar jaar een vast onderdeel van het wintergroentenaanbod in de retail geworden. Ondertussen zijn lokale producten al beschikbaar voor de bekende retailketens," zegt Eric Müller, die al meer dan twintig jaar spruiten teelt in Dithmarschen.  

Half september werden de eerste spruiten van het jaar geoogst en dit is ongeveer in dezelfde periode als het jaar daarvoor. "De afzet is momenteel ondanks het grotere aanbod nog vrij rustig," meldt Müller. "Er zijn geen grote aanbiedingen in de handel. We hopen echter dat het kwik snel gaat dalen zodat de vraag weer aan zal trekken."

 


Eric Müller van Hof Helse is gespecialiseerd in de teelt van spruiten. Het bedrijf beschikt over een areaal van zo'n 100 hectare. De groente wordt vers van het veld gesorteerd en verpakt in het pakstation van het bedrijf. Foto: Netto / Küsten Gemüse

Naast lokale product importeren Duitse foodretailers ook product uit Nederland. "Ik verbaas me momenteel over het feit dat mijn  Nederlandse collega's meer ontvangen voor losse spruiten dan wij voor onze verpakte spruiten," zegt Müller, die zijn producten via diverse leveranciers aan de retail levert. In Duitsland worden op zo'n 600 tot 700 hectare spruiten geteeld en er zijn maar vier tot vijf gespecialiseerde telers die zich volledig op de teelt van deze groenten toeleggen.

Afzet trekt aan in de weken 50-51
"Met name de grotere maten spruiten worden goed ontvangen op de Duitse markt," vervolgt Müller. "Wij leveren foodretailers voornamelijk spruiten met een diameter tussen de 30 en 40 mm. Voor andere maten is er nauwelijks een markt te vinden. "De afzet is met name gericht op de periode voor de kerstdagen." Afhankelijk van het weer komt de afzet in december doorgaans rustig op gang. In de weken 50 en 51 verwachten supermarkten echter een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van de afzet. Begin januari neemt de vraag vaak sterk af en willen we ons seizoen beëindigen, ondanks dat we vaak nog tot begin februari product kunnen leveren."

Verschillende rassen en productverpakkingen
Volgens de ervaren teler is de vraag naar traditionele spruiten het sterkst. Andere rassen, zoals paarse en Flower sprouts, zijn alleen bestemd voor de culinaire markt en daarom is de afzet vrij beperkt. "We hebben een paar jaar geleden ook geprobeerd om deze rassen te telen maar konden er geen goede markten voor vinden. Het probleem is namelijk dat ze slecht te bewaren zijn, vandaar dat er vanuit de retail maar weinig vraag naar is."

Al met al kijkt de Duitse teler de toekomst met vertrouwen tegemoet. Dankzij zijn eigen pakstation kan hij de binnenlandse retailers de komende jaren uitstekend van dienst zijn. "We zijn overgeschakeld op flowpack-verpakkingen.  Afhankelijk van de winkelketen verpakken we onze producten in verpakkingen van 500 of 750 gram."

Voor meer informatie:
Hof Helse GmbH
Inh. Eric Müller
Alte Landstraße 1
25709 Helse, Deutschland
Tel: +49 4851 93893
muellersprout@aol.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven