Broccoliteelt ingeburgerd in Extremadura

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw zijn meer dan 5.000 hectare gewijd aan de broccoliteelt in Extremadura. Een paar jaar geleden heeft het Centrum voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek van Extremadura (Cicytex) een project opgestart om te leren hoe niet alleen dit gewas maar ook de andere soortgelijke groenten zich aanpassen aan de teeltomstandigheden in de regio. De onderzoekers voerden proeven uit met 25 soorten broccoli, 20 bloemkoolrassen en 15 koolvariëteiten (savooikool, witte kool, spitskool en rode kool) met als doel om meer te weten te komen over de acclimatisatie, gewascycli, opbrengsten en eigenschappen van de nieuwe variëteiten in de agro-klimatologische omstandigheden van Extremadura.

Het Cicytex-team heeft onlangs de resultaten van deze veldproeven, uitgevoerd bij het teeltbedrijf Finca La Orden, voorgesteld aan de landbouwsector, coöperaties en verwerkingsbedrijven van diepgevroren en gedroogde producten.

Een gezonde groente
De studie van kruisbloemige groenten is opgenomen in het Agros-project van Cicytex ‘Duurzaamheid van de geïrrigeerde groententeelt in Extremadura’. De brassicagroep (broccoli, witte kool, bloemkool, ...) is zeer divers en de meest geteelde soort in de regio is de broccoli. De teelt ervan is de laatste tien jaar in Extremadura sterk gegroeid van ongeveer 1.500 naar 5.000 hectare. "Het is een groente die als superfood wordt beschouwd met zeer gezonde eigenschappen en de vraag ernaar neemt toe", zeggen ze in Cicytex.

In Extremadura zijn broccoli en andere koolsoorten herfstgewassen die geteeld worden voor de verwerkende sector (diepgevroren of gedroogd). In de afgelopen jaren is het areaal in het voorjaar echter aanzienlijk gegroeid, vooral in het gebied Vegas Altas del Guadiana.

Bron: elperiodicoextremadura.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven