Elena Rogojnikova van Hagé International:

"Avocadomarkt dit jaar tegenovergesteld aan 2018"

Tholen - "De avocadomarkt in 2019 is tot nu toe tegenovergesteld ten opzichte van 2018", constateert Elena Rogojnikova van Hagé International. "In 2018 hadden we vanaf de zomer tot en met oktober te maken met enorme overaanbod van Hass avocado’s uit Zuid-Afrika en Peru, wat resulteerde in zeer lage prijzen op de markt. In 2019 is er juist een tekort aan Hass avocado’s. Dit is gedeeltelijk te danken aan de markt in de Verenigde Staten. De betere prijzen in de Verenigde Staten zorgden ervoor dat veel volume uit Peru en Mexico daarheen is gegaan in plaats van naar Europa."

"Een groot tekort aan de meest gangbare grote maten (12 t/m 20) resulteerde in zeer hoge prijzen. Precies de tegenovergestelde marktsituatie zien we bij baby Hass avocado’s - met name uit Colombia en Chili - die zijn in overvloed beschikbaar", vertelt Elena. "Het volume van Hass avocado’s uit Peru, het grootste exportland van avocado’s in Zuid-Amerika, is kleiner dan vorig jaar. Dit heeft te maken met zogenaamde “on”en ‘off year”. Was 2018 een “on year” met grotere oogst van avocado’s, dan is 2019 een “off year” met een wat kleinere oogst."

"Zuid-Afrika had dit jaar ook een kleinere oogst in Hass avocado, ongeveer 30% minder ten opzichte van vorig jaar. De droogte in Chili heeft dit seizoen gezorgd voor 25% reductie van productie en kleinere maatsortering in Chili. En die oogst wordt logistiek nog problematischer wegens onrust in het land. In Colombia daarentegen neemt de avocadoproductie steeds toe", aldus de importeur. "Grotere maten blijven de komende weken nog altijd beperkt beschikbaar waardoor de prijzen op een relatief hoge niveau zullen blijven.

"Spanje is ook gestart met eerste Hass avocado’s. Er worden iets minder Hass avocado’s uit Spanje verwacht dit jaar. Israël begint in de  eerste weken van  december met Hass avocado", vertelt Elena. "Het Zuid-Afrikaanse Greenskins avocado seizoen was stabiel met voldoende volumes en zo goed als geen kwaliteitsproblemen. Het seizoen was wel iets eerder afgelopen dan wat wij gewend zijn."

"Het Israël seizoen begon in september met Galil avocado’s opgevolgd door Ettinger met wat lagere volumes wat resulteerde in stabiele en hogere prijzen. De kwaliteit van avocado’s uit Israël was stabiel goed, problemen bleven nagenoeg uit. In december worden Arad en Pinkerton verwacht. Het Spaanse Bacon seizoen is bijna afgelopen, de eerste Fuerte uit Spanje zijn al op de market. Prijzen daarvan zijn ook op redelijk goed niveau", besluit de importeur.

Voor meer informatie:
Elena Rogojnikova
Hage International
Spoorwegemplacement 1
2991 VT Barendrecht 
T+31 180 657 895
M +31 652 647 600
E.Rogojnikova@thegreenery.com
www.hage-international.nl
 
 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven