ICA bant plastic bijna uit kruidenverpakking

ICA Zweden bespaart 55 ton plastic per jaar door de verpakkingen van potjes kruiden te veranderen. Samen met teler Spisa heeft ICA een nieuwe verpakking voor verse kruiden ontwikkeld, die vrijwel geheel plasticvrij is, zowel tijdens het telen als in het eindproduct.

Drie verschillende onderdelen van de kruidenverpakking worden vervangen: de potjes worden nu gemaakt van plantaardige vezels en de plastic trays waarin de potjes vervoerd worden, worden vervangen door kartonnen trays. Het plastic zakje waar de kruiden in zitten, wordt vervangen door een verpakking die voor ten minste 90% uit hernieuwbaar materiaal bestaat en gerecycled wordt als papier.

Het eerste product is ICA's door Spisa geleverde ‘I love eco’ basilicum. De hoeveelheid plastic rond de basilicum wordt met 11 ton per jaar verminderd en de CO2-uitstoot met 61 ton. Als de overige kruidenpotjes ook vervangen zijn, wordt er zo'n 55 ton plastic en 204 ton CO2 bespaard. Eén ton CO2 staat gelijk aan ongeveer 5000 kilometer autorijden.

Kerstin Lindvall, duurzaamheidsmanager bij ICA Gruppen: "Het is ontzettend leuk en een grote stap vooruit dat we bijna al het plastic rond onze kruidenpotjes kunnen uitbannen. Het ligt geheel in lijn met onze plastic-strategie, die onder andere inhoudt dat al onze verpakkingen recyclebaar moeten zijn in 2022. Ook moeten onze verpakkingen uiterlijk in 2030 gemaakt zijn van gerecycled plastic of een andere fossielvrije grondstof."

ICA's leverancier Spisa Smaker heeft de nieuwe verpakking ontwikkeld. Directeur Jonna Hansson: "Wij van Spisa Smaker zijn blij dat we deze oplossing voor de kruiden van ICA hebben kunnen ontwikkelen. Samen verbeteren we onze posities, onder andere door biologische alternatieven te kiezen door onze CO2-bijdrage aan de fossiele opwarming aanzienlijk te verminderen en door onze plastic verpakkingen te vervangen.”

De kruiden in nieuwe verpakking zijn sinds 1 november in de Zweedse supermarkt te vinden.

 

Bron: icagruppen.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven