Blauwe bessen in Guizhou beschadigd door neerslag

Het seizoen voor blauwe bessen in de Chinese regio Guizhou begint elk jaar in mei en loopt dan door tot augustus. In de tweede helft van juni hadden de teeltgebieden te maken met zware neerslag, waardoor veel blauwe bessen beschadigd raakten. "De totale opbrengst van Guizhou is in vergelijking met het vorige seizoen met 10% afgenomen", zegt mr. Long van Guizhou Blueberry Impression Industrial Development.

"De huidige prijs van conventionele blauwe bessen zit tussen de 20 en 60 yuan (tussen de €2,59 en €7,77) per 0,5 kg. De prijs van biologische blauwe bessen zit rond de 80 yuan (€10,36). De prijs van Chinese blauwe bessen laat al enkele jaren een stijgende trend zien, hoewel de prijsstijging op zich niet heel hoog is. Blauwe bessen uit verschillende teeltgebieden komen in verschillende tijdsvlakken op de Chinese markt. Het volume aan blauwe bessen is relatief klein in vergelijking met andere fruitsoorten. Zodoende is de markt voor blauwe bessen behoorlijk stabiel. De blauwe bessen van de teeltgebieden in Yunnan kwamen in maart van dit jaar op de markt. Aan het begin van het seizoen was de prijs relatief hoog. Tegen de tijd dat in mei de blauwe bessen van Guizhou op de markt kwamen, was het aanbod aan blauwe bessen uit Yunnan bijna uitgeput. Daardoor hadden we niet echt te maken met felle concurrentie."

De biologische plantage van Blueberry Mountain Unique Agricultural Development Co., Ltd. in Guizho beslaat een areaal van 1.197 hectare. De struiken die blauwe bessen geven, zijn verspreid over een areaal van 200 hectare. De jaarlijkse opbrengst staat op ongeveer 1.000 ton.

Het bedrijf is van plan om met 2020 nog eens 800 hectare te hebben aangeplant voor de teelt van biologische blauwe bessen. Het totaal voor de biologische teelt komt daarmee op 2.000 hectare. Het gehele gebied zal in 2022 tot volledige productie komen. De jaaropbrengst van 2022 wordt geraamd op rond de 8.000 ton.

"We richten ons voornamelijk op de binnenlandse markt. We hebben een jaarlijks retailvolume van ongeveer 2.000 ton. We zetten ons fruit voornamelijk af aan de kustgebieden van China", aldus mr. Long. "Chinese blauwe bessen zijn vrij klein. Onze grootste blauwe bessen hebben een diameter van 18 mm. Blauwe bessen die vanuit het buitenland worden geïmporteerd, hebben doorgaans een diameter van 20 mm of meer. De grootte van de blauwe bessen is echter niet het belangrijkst voor de Chinezen. Ze letten meer op het suikergehalte van het fruit. Zoet fruit is erg populair op de Chinese markt. Ons blauwebessenras Brilliant heeft bijvoorbeeld een volle smaak en een suikergehalte van meer dan 16,4. Dit is dan ook het zoetste blauwe bessenras dat in China wordt geteeld. De jaarlijkse omzet van dit ras is erg indrukwekkend."

Hoewel het totale aanbod aan blauwe bessen erg gevarieerd is, zijn Chinezen niet echt bekend met de verschillende rassen. Ook hebben ze moeite om te zien of een blauwe bes rijp is of al is begonnen te rotten. "De Chinezen baseren zich daarom bij de keuze voor blauwe bessen vooral op de verpakking", zegt Long. "Een andere trend binnen de Chinese markt voor fruit is dat er steeds meer belang wordt gehecht aan gezonde producten. Er is zodoende meer animo ontstaan voor biologisch fruit. Veel consumenten kiezen voor fruit in een verpakking die aangeeft dat het fruit op biologische wijze is geteeld, zelfs als het fruit een stuk duurder is."

Het grootste teeltgebied voor blauwe bessen van het zuiden van China bevindt zich in het district Majiang in Guizhou. Het totale areaal voor de blauwe bessenteelt van Majiang zal naar verwachting in 2020 op 5.333 hectare neerkomen. Volgens mr. Long zijn de weersomstandigheden en de geografische ligging bij uitstek geschikt voor de teelt van blauwe bessen. "Ons bedrijf heeft faciliteiten met klimaatcontrole met een capaciteit van 5.000 ton. Ook hebben we door een bedrijf in Nieuw-Zeeland het geautomatiseerde Compac-systeem laten installeren. Dit systeem zorgt voor het sorteren en verpakken van fruit. We werken hard om onze klanten van fruit van topkwaliteit te voorzien." Naast blauwe bessen zet Guizhou Blueberry Impression ook blauwe bessensap en jam op basis van blauwe bessen af.

Voor meer informatie:
Long Junhua
Guizhou Blueberry Impression Industrial Development Co., Ltd.
Tel.: +86 15285251325 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven