Argentijnse fruitbedrijven onderfactureren hun export om belastingen te ontduiken

In de afgelopen jaren heeft de Argentijnse fruitteelt te maken gehad met enkele uitzonderlijke economische beleidsmaatregelen binnen de traditionele context van de wereldhandel. De inhouding van belastingen en indirecte exportbelemmeringen hebben geleid tot een toename van belastingontduiking door het onderfactureren van de export. Zo proberen Argentijnse bedrijven die actief zijn in de fruitexportsector winstgevend te blijven.

Er kunnen meerdere factoren aangehaald worden om deze praktijk uit te leggen. In de eerste plaats moet worden opgemerkt dat de FOB-waarde die door de exporteurs was opgegeven voor de periode januari t/m september 2018 gemiddeld 0,88 euro per kilo bedroeg. In het huidige seizoen, tijdens dezelfde maanden, bedroeg die 0,71 euro per kilo, een daling van 20% op jaarbasis. Maar de kosten van de activiteit bleven dezelfde of stegen zelfs de afgelopen twaalf maanden. Die werden evenwel enigszins gecompenseerd door de devaluatie, maar met dergelijke prijzen zou het huidige handelsjaar veel schade kunnen toebrengen aan alle Argentijnse exporteurs.

Vervolgens moet er gekeken worden naar welke waarde het fruit in het buitenland haalt. Volgens verschillende bronnen heeft de appeloogst in 2019 een serieuze sprong gemaakt in heel het Noordelijk Halfrond. En volgens de regels van de vrije markt dalen de prijzen bij een hoger aanbod. De prijsdaling was echter verre van de 20% die de exporteurs vermelden. Volgens bronnen van het Secretariaat van de Fruitteelt in de provincie Río Negro, dat wekelijkse prijscontroles uitvoert in verschillende bestemmingen, zijn er op de markten van het noordelijk halfrond gemiddelde prijsdalingen voor de appelen vast te stellen van ongeveer 8%. De waarden in de overige exportmarkten zouden zelfs relatief stabiel zijn.

Ten slotte valt er nog een derde bedenking te maken bij de aangegeven FOB-waarden. In september vorig jaar, als gevolg van de financiële crisis waaronder Argentinië gebukt ging, bepaalde de regering Macri de herinvoering van de exportrechten (inhoudingen) die bestond uit de betaling van vier peso per dollar geëxporteerd fruit. Op dat moment vertegenwoordigde de belasting ongeveer 10% van de aangegeven FOB-waarde, maar ondertussen is die belasting gezakt naar drie peso en vertegenwoordigt de heffing slechts 5% van de aangegeven FOB-waarde. Deze indirecte exportbelemmering is een van de vele prikkels geweest die bedrijven ertoe hebben aangezet om belastingen te ontwijken door middel van de illegale praktijk van onderfacturering.

Maar daar hielden de wijzigingen in de economische situatie niet op. Ze werden de laatste tijd, meer bepaald sinds enkele weken, nog geaccentueerd door de vergroting van de kloof met ongeveer 20% tussen de tussen de officiële dollar en de ‘blauwe’ dollar, de dollar op de zwarte markt. Door deze nieuwe situatie zullen er meerdere exporteurs een lagere FOB-waarde opgeven voor hun exportvolumes om een deel van de verkoop te innen tegen de prijs van de officiële dollar en de rest van de dollars, die op een rekening in het buitenland kan worden gezet, zou dan weer binnengesmokkeld kunnen worden als ‘blauwe dollar’ om die tegen de gunstiger wisselkoers op de zwarte markt te verkopen tegen peso’s.

Bron: rionegro.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven