Al 50 jaar aardbeien van Huelva, ontwikkeld in Malaga

Vijftig jaar geleden begon de Spaanse Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) in haar onderzoekscentrum in de gemeente Algarrobo, in de provincie Malaga, met de ontwikkeling van aardbeienrassen die momenteel in de provincie Huelva worden geteeld.

Halverwege de jaren vijftig stelde een Duitse ingenieur en econoom, Dieter Wienberg, de regering van zijn land voor om een overeenkomst met de Spaanse regering te ondertekenen om de teelt van nieuwe groenten- en fruitrassen uit te proberen in een regio met een uitzonderlijk klimaat: het meest oostelijke deel van de Costa del Sol. Dieter Wienberg in persoon legde, na een groot deel van het mediterrane bekken aan een vergelijkende klimaatstudie onderworpen te hebben, de basis voor de start in 1961 van wat nu het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw is en dat momenteel door de CSIC en de Universiteit van Malaga wordt beheerd. Sinds de oprichting in 1961 tot aan het jaar 1975 maakte het centrum deel uit van een gemeenschappelijk project waaraan het toenmalige West-Duitsland 3 miljoen mark heeft bijgedragen en Spanje het dubbele van dat bedrag. Op het landgoed kreeg zo La Mayora vorm, een authentiek laboratorium voor groenten- en fruitrassen die veelal uit Californië kwamen, zoals in het geval van de aardbei.

Dit fruit was de eerste die vanuit commercieel oogpunt een succes werd voor deze internationale samenwerking. Maar het initiatief zou zich echter niet beperken tot louter de landbouw. In de jaren zeventig besloten duizenden Duitse families, aangetrokken door het nieuws over het "nieuwe Californië", een tweede huis aan te kopen precies in de omgeving van La Mayora. Deze ontwikkeling beperkte enerzijds de beschikbaarheid van landbouwgrond voor de uitbreiding van de teelt van aardbeien, maar het betekende ook een beperking van de watervoorraden voor potentiële ondernemers.

"Dieter overwoog toen de optie om het gewas naar de provincie Huelva te brengen en daar nam hij contact op met de zakenman Antonio Medina, in de gemeente Moguer. Het vervolg van het verhaal is bekend: 6.000 hectare gewijd aan de aardbeien en een jaarlijkse omzet van ongeveer 400 miljoen euro, nog steeds boven de gezamenlijke omzet van de avocado's en mango's in de streek La Axarquía in Malaga," zeggen de oudere werknemers van La Mayora.

Maar tegelijkertijd leidde het onderzoek op het landgoed tot de ontwikkeling van de experimentele teelt van avocado's en cherimoya's volgens de huidige verantwoordelijken van La Mayora, zoals Enrique Moriones of Antonio Cordón. De cherimoyateelt werd later verlegd naar de tropische kust van Granada.

Ter herinnering aan de begintijd draagt de toegangsweg tot La Mayora de naam Doctor Wienberg. Zijn werk wordt zelfs erkend in enkele van de belangrijkste universiteiten ter wereld.

Bron: laopiniondemalaga.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven