Beleggingsfondsen laten hun oog vallen op de Spaanse tuinbouw

De Spaanse tuinbouw staat in de kijker van beleggingsfondsen vanwege de aantrekkelijke winstmarges die er te halen vallen. De investeringen in de sector zijn niet immens groot, maar ze zorgen voor een wijziging van het eigendomsmodel van veel traditionele teeltbedrijven en versterken hun positie in de markt. De concentratie, zo zeggen sommige insiders, heeft nog steeds een ruime groeimarge. Het ‘buy, build & sell’ is het favoriete schema van de nieuwe landbouwvermogens.

Spanje is de tuin van Europa en de bedrijven die betrokken zijn bij de nieuwste investeringsprocessen zijn daarenboven aan het internationaliseren om de seizoensgebondenheid van hun aanbod te doorbreken en aan de internationale vraag van de grote afzetketens gedurende het hele jaar te kunnen voldoen. Handelsovereenkomsten zoals die door de EU ondertekend met Zuid-Afrika of in onderhandelingsfase met Latijns-Amerikaanse landen (Mercosur), vergemakkelijken de import gedurende de maanden waarin er geen productie op de Spaanse velden is. Veel van deze firma’s zijn ook eigenaars van teeltbedrijven in het buitenland of hebben overeenkomsten met leveranciers. Deze situatie leidt tot een kloof tussen de grote voorraadhouders en de kleine en middelgrote telers, voor wie de wijziging van het bedrijfsmodel ook noodgedwongen leidt tot verdere concentratie en allianties. De andere optie is verliezen lijden tot zelfs de teelt moeten opgeven.

De laatst gekende transactie werd vorige week door Miura Capital meegedeeld met de overname van het bedrijf Frutas Esther uit Murcia. Het beleggingsfonds dat geleid wordt door Luis Seguí, Jordi Alegre en Juan Eusebio Pujol, heeft ervoor gekozen om verder te gaan op de ingeslagen weg in de sinaasappelbranche. Zo creëerde het samen met de Martinavarro-familie de groep Cítrico Global (Citri&Go). Samen namen ze het bedrijf Río Tinto uit de Spaanse provincie Huelva aan boord, evenals Perales & Ferrer uit de citroensector in Alicante en nu dus ook het teeltbedrijf Frutas Esther uit Murcia.

Dit is evenwel niet het enige recente geval geweest. Atitlán heeft zich ook op de citrussector geworpen met de overname van Romu Fruits en is van plan verdere overnames tot stand te brengen om de omzet nog verder te verhogen. Het plan is het areaal uitbreiden met stukken grond van minimaal 200 of 300 hectare met toegang tot irrigatie, ook met het oog op verdere mechanisering van de teelt. Andalusië is het uitverkoren gebied, ook al sluit Atitlán investeringen in Murcia of Valencia niet uit als daar percelen gevonden worden die aansluiten bij het eerder genoemde model.

Andere vergelijkbare voorbeelden van investeringen in de agrarische sector zijn Abac Capital, met de overname van Grupo Agroponiente uit Almería, gespecialiseerd in de groententeelt, of ProA Capital, met de toetreding tot Moyca, teler van tafeldruiven, en Nazca en de Arabische groep Investcorp, toen eerstgenoemde het Catalaanse bedrijf Agromillora verkocht aan laatstgenoemde.

De voedings- en drankenindustrie voert de industriesector in Spanje aan met een omzet van 113 miljard euro volgens gegevens van het Spaanse Nationaal Instituut voor Statistiek die terug te vinden zijn in het laatste jaarverslag over de Spaanse voedingsindustrie, opgesteld door het ministerie van Landbouw. De 31.342 bedrijven van de sector vertegenwoordigen 2,5% van het BBP, 24,8% van het industriële BBP en 18% van de werkgelegenheid in de industriesector, met ongeveer 500.000 werknemers.

Bron: elconfidencial.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven