Spaanse AGF-exporteurs bezorgd over associatieverdrag tussen Marokko en VK

AGF-exporteurs op de Canarische Eilanden maken zich zorgen over het associatieverdrag dat Marokko en het Verenigd Koninkrijk op 26 oktober hebben ondertekend. 

Twee brancheorganisaties in de provincie waarschuwen dat dit een 'nieuw obstakel voor lokale producten vormt'. Zo wordt 50% van de tomaten- en komkommeroogst van de eilanden geëxporteerd naar de Britse markt. 

De twee organisaties vrezen dat de samenwerking tussen Rabat en Londen de 'nekslag' zal zijn voor de sector die sinds het Brexit-referendum toch al in onzekerheid verkeert. 

Exporteurs willen kunnen blijven profiteren van de subsidies uit het steunprogramma voor de agrarische sector van de Canarische Eilanden als ultraperifeer gebied. 

De Spaanse Federatie van AGF-telers en -exporteurs liet op 26 oktober in een verklaring weten dat  Marokko dankzij deze overeenkomst haar positie op de Britse markt zal kunnen versterken maar dat het land ook nu al een concurrent van de Spaanse sector is. 

Zoals op en.yabiladi.com is te lezen, is het Verenigd Koninkrijk na Frankrijk en Duitsland de derde grootste afzetmarkt voor Spaanse groenten en fruit. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven