Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Benoît Maillard-Guillon, Ets Meseguer

Clementines: “gecompliceerde situatie in de boomgaarden”

De lage beschikbaarheid van Spaanse clementines maakt de situatie op de markt erg ingewikkeld. “Binnenkort zijn er geen clementines meer beschikbaar. De overgang van clementines naar andere mandarijnen staat gepland voor eind december, 2 of 3 weken eerder dan de voorgaande jaren,” zegt Benoît Maillard Guillon van Ets Meseguer, een importeur gevestigd in Rungis.

De weersomstandigheden in het Middellandse Zeegebied hebben geleid tot een afname in de volumes. “Door lange perioden met lage temperaturen, harde wind en hevige regenval waren de bloesem en daarna het fruit vanaf het begin al zwak. Sommige boomgaarden in Spanje zijn helemaal niet meer bruikbaar. Doordat de nachten heel lang warm bleven, leidde dit in andere boomgaarden tot problemen rond het uiterlijk en de kleur die het meeste fruit aan de bomen ongeschikt maakte voor de afzet.”

“Maar wat positief is, is dat het overgebleven fruit goed smaakt en er heel mooi uitziet. De sortering vindt plaats door de telers. Om dit ‘perfecte’ resultaat te krijgen, moeten de telers in de boomgaarden en winkelmedewerkers in supermarkten wel hard werken. Daarnaast zijn de producten behoorlijk kwetsbaar.”

Volgens Benoît is de afzet niet bijzonder te noemen. “Er zijn minder producten, maar consumptie is ook niet erg hoog. De prijzen dekken nauwelijks de productiekosten. Pas aan het einde van het seizoen kunnen we zien of het een positief jaar is geweest of niet.

De prijzen zijn redelijk, maar als we het hebben over volumes, is er sprake van een groot verlies. De clementines uit Marokko komen binnenkort aan. “Naar mijn mening zullen er genoeg producten op de markt beschikbaar zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. We hoeven er geen clementines uit andere landen aan toe te voegen.”

Op dit moment komt de oogst van Spaanse sinaasappels langzaam op gang. “De volumes zijn er en de oogst lijkt er een van goede kwaliteit te worden. Wel zullen er dit jaar iets minder pomelo's zijn, maar in Spanje wordt de kwaliteit elk jaar beter. Dit geldt zowel voor de kleur en de brixwaarde als voor de hoeveelheid sap.

Spaanse clementines, aangeboden door Ets Meseguer

Voor meer informatie:

Benoît Maillard-Guillon
Ets Meseguer
Telefoonnummer: +33 146 864 170
benoit@etsmeseguer.fr
www.etsmeseguer.fr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven