Goede maten en kleuring

Namibische druivenseizoen weer terug op oude niveau

In Namibië is het druivenseizoen 7 tot 10 dagen eerder begonnen dan vorig jaar en de eerste druiven hebben de Europese markt begin deze week bereikt. Vorig seizoen hadden Namibische telers het moeilijk omdat er nog veel druiven uit Peru in omloop waren toen zij startten met verladen. De vooruitzichten voor dit seizoen zijn een stuk beter. 

"Vorig jaar was het een moeilijk seizoen wat betreft de prijzen maar dit jaar zijn er veel minder Peruaanse druiven op de Europese markt," legt Willem Visser van Silverlands Vineyards uit. "We zijn vroeger begonnen en ik reken dan ook op een gelijkmatige spreiding van de oogst. De Aussenkehr Valley verwacht een normaal seizoen met een oogst tussen de 6,5 en 7 mln dozen."

"Vorig seizoen verlaadde Peru enorme aantallen druiven naar de Europese markt omdat de Amerikaanse markt verzadigd was. Dit botste echter met de aanvoer van druiven uit Namibië en de vroege volumes uit Zuid-Afrika, die later dan gebruikelijk beschikbaar kwamen."

Willem zegt dat er niet veel nieuwe boomgaarden bijkomen maar dat vooral oudere boomgaarden opnieuw worden beplant met nieuwe rassen. 

Tijdens het groeiseizoen was het weer uitstekend met koele nachten waardoor de maten en kleuring prima zijn. Telers hoeven dit seizoen dus niet te wachten tot de druiven goed op kleur zijn maar alleen op de toename van het suikergehalte.

Ook in de Zuid-Afrikaanse Noordkaap is het seizoen vroeg begonnen maar Willem legt uit dat dit geen extra concurrentie in Europa op zal leveren omdat de Zuid-Afrikaanse druiven iets later op de markt komen. 

Hoewel sommige partijen Namibische druiven nu al in Europa aangekomen zijn, zullen de grootste aantallen pas over drie weken aankomen, zodat ze kunnen profiteren van de markt in aanloop naar de feestdagen. 

"Dit is de beste tijd voor ons en we proberen 60% verladen te hebben voor de kerst. Dit kan echter wel tot een 'bottle neck' in de aanvoer leiden dus de timing moet precies goed zijn."

Silverlands exporteert ook naar markten in Zuidoost-Azië. De eerste witte rassen die deze markten bereiken, zijn Early Sweet en Prime, de eerste rode rassen zijn Flame, ARRA 29 en ARRA 13. 

Willem geeft toe dat de consument veelal geen idee heeft van de verschillen tussen al deze rassen maar puur afgaat op de smaak en externe kwaliteit. 

"Herplanten is een kostbare aangelegenheid maar als teler kun je niet anders omdat consumenten een voorkeur voor deze nieuwe rassen hebben. Deze nieuwe rassen zijn zeer productief, komen makkelijk op kleur en smaken goed. We hebben flink geïnvesteerd in Candy-rassen, zoals Candy Heart en Cotton Candy, en zijn hier zeer enthousiast over. We telen ook Sweet Nectar en Candy Drops, die volgend jaar worden geïntroduceerd. Silverlands teelt ook andere IFG-rassen, zoals Sweet Globe en Sweet Celebration. De planten zijn echter nog jong en zullen pas in 2020 hun volledige productiepotentieel bereiken. 

 

 

Voor meer informatie:
Willem Visser
Silverlands
Tel: +264 63 297359 
Email: wvisser@silverlands.com
www.silverlands.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.