Ommekeer Nieuw-Zeelandse appelsector mede te danken aan clubrassen

De Nieuw-Zeelandse appelsector, die een paar jaar geleden nog kopje onder dreigde te gaan, breidt nu in hoog tempo uit. De hardfruitsector in Hawke's Bay stond begin jaren 2000 op de rand van de afgrond als gevolg van slechte opbrengsten, hoge kosten en een slecht inzicht in de markt. Inmiddels is de sector er weer helemaal bovenop en worden er steeds meer boomgaarden aangeplant in de regio.  

Allan Pollard van Apples and Pears New Zealand vertelt dat er in 2017 in Hawke's Bay 6.107 hectare aan appelboomgaarden werden aangelegd. Dit jaar was het areaal gegroeid naar 6.521 hectare en wordt het nog steeds verder uitgebreid. 

Pollard legt uit dat de ommekeer aan meerdere factoren kan worden toegeschreven. Eén daarvan is de focus op nieuwe clubrassen, zoals Jazz, Envy en Dazzle. Hij vertelt dat de geïntegreerde gewasbeschermingsprogramma's, die de sector in de jaren 2000 implementeerde, de MRL's aanzienlijk hebben verlaagd, waardoor Nieuw-Zeeland een voorsprong had op de rest van de wereld. Hij voegt eraan toe dat de regering er bovendien altijd op uit was om handelsverdragen te sluiten om nieuwe markten voor Nieuw-Zeelandse appelen te openen. 

Nieuw-Zeeland produceert jaarlijks zo'n 580.000 ton appelen, waarvan 360.000 ton naar 80 landen over de hele wereld worden geëxporteerd. China daarentegen heeft een jaarlijkse appelproductie van 43 mln ton maar is desondanks één van de beste exportmarkten voor Nieuw-Zeelandse appelen.  

"Aziatische markten zijn goed voor 41% van onze totale export," vervolgt Pollard. Hij voegt eraan toe dat dit percentage naar verwachting binnen niet al te lange tijd naar 50% zal stijgen. Duitsland is de grootste individuele markt, gevolgd door de VS en het VK.  

Toch brengt de groeiende productie ook problemen met zich mee. De beschikbaarheid van arbeidskrachten is er hier één van. Ook is er behoefte aan meer koelopslag. 

Ben James, van de Hawke's Bay Fruitgrowers' Association, zegt dat de sector de regering dit jaar gevraagd had om 3.000 seizoensarbeiders toe te staan maar slechts de helft van dit aantal werd toegelaten.

Bron: applesandpears.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven