"Kersen 36-48 uur na pluk op hun bestemming"

Het afgelopen kersenseizoen was in Hongarije een zeer moeilijk seizoen. De klimaatverandering vormt een echte uitdaging en er is een exporteur die investeert om ervoor te zorgen dat het volgende seizoen rendabeler wordt. Dankzij afdekplastic zouden de verliezen van zijn bedrijf moeten afnemen en de totale opbrengst effectief moeten stijgen.

Hoewel het kersenseizoen in Hongarije al een tijdje voorbij is, bereidt de Hongaarse exporteur MediFruct zich nu al voor op seizoen 2020. Peter Kelemen, een adviseur van het bedrijf, beweert dat het vorige seizoen een zeer moeilijk seizoen was. "Seizoen 2019 was zeer uitdagend, vooral door het weer. Naast de voorjaarsvorst merkten we ook een verandering in het klimaat, want we zien steeds meer regen uit het zuiden komen. In mei en juni kregen we te maken met 200-400 mm neerslag, wat ongehoord is."

De uitdagingen met het weer hebben geleid tot een lagere opbrengst voor MediFruct. Kelemen: "De regen zorgde voor een verlies van ongeveer 100 ton fruit. We proberen onze opbrengst te verhogen, maar het is ook belangrijk dat we de verliezen als gevolg van de weersomstandigheden beperken. Om dit te bereiken, hebben we geïnvesteerd in regenhoezen, die ons hopelijk wat meer zekerheid zullen bieden. In de komende drie seizoenen hopen we ze op zo'n 25 tot 30 hectare te gebruiken. Wat we geleerd hebben, is dat het onmogelijk is om kersen te telen zonder afdekkingen en toch winst te maken."

MediFruct exporteerde z'n kersen naar Rusland, maar sinds het embargo is dit niet meer mogelijk geweest. Gelukkig heeft het bedrijf andere markten gevonden. "Wij leveren veel aan Hongaarse retailers, maar wat de export betreft, zijn onze belangrijkste markten Duitsland en Oostenrijk. In de toekomst bestaat de kans dat we naar het Verre Oosten gaan kijken, maar vanaf nu is onze opbrengst niet hoog genoeg om de markten te verkennen. Met onze huidige markten hebben we echter een belangrijk voordeel ten opzichte van onze concurrentie. In tegenstelling tot Griekenland en Turkije zijn we zo dicht bij onze markten dat we onze kersen binnen 36 tot 48 uur na het plukken op de plaats van bestemming kunnen hebben. Het zorgt voor maximale versheid voor de eindgebruiker, wat belangrijk is voor  kersen.".

Het volgende kersenseizoen begint in Hongarije in de tweede helft van mei 2020, wanneer de eerste rassen geoogst kunnen worden.

Voor meer informatie:
Peter Kelemen
MediFruct
Tel: +36 30 336 4775
E-mail: Peter.Kelemen@agroconsulting.hu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven