Een groot deel van de Nederlandse huisartsen bespreekt leefstijl onvoldoende met hun patiënten. Het merendeel van de huisartsen die leefstijl wel met hun patiënten bespreken, zouden dit vaker willen doen. Maar er zijn op dit moment nog teveel barrières. Dat blijkt uit de studie ‘Arts en Groenten’ van Vereniging Arts en Leefstijl in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.
In deze studie is geïnventariseerd welke leefstijlprojecten er lopen waarin huisartsen betrokken zijn en wat hiervan de leerpunten zijn. Daarnaast is door middel van een kwantitatief onderzoek geïnventariseerd hoe huisartsen leefstijladvies toepassen en wat zij specifiek doen aan het bespreken en bevorderen van groenten en fruit. De uitkomsten van de studie zijn daaropvolgend voorgelegd aan een groep huisartsen in een groepsgesprek.
Experts zijn het eens: voeding en andere onderdelen van leefstijl moeten vaker en duurzaam worden ingezet bij de behandeling van chronische ziekten. Groenten en fruit spelen een hierbij een belangrijke rol, met name bij de preventie en behandeling van diverse chronische ziekten.
Hoewel huisartsen hiervan zijn doordrongen, zou 60% van de ondervraagde huisartsen leefstijl vaker wil bespreken. Zij ervaren hierbij echter een aantal belemmeringen zoals gebrek aan tijd, onvoldoende kennis maar ook ongemotiveerde patiënten, de organisatie van het gezondheidssysteem en het ontbreken van ondersteunende tools spelen een rol. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat huisartsen het lastig vinden om haalbare doelen op te stellen en ondersteuning bij het realiseren van deze doelen te bieden.
Het rapport adviseert daarom in te zetten op het verhogen van de eigen effectiviteit van de huisarts door middel van o.a. scholing, samenwerking met zorgprofessionals in de regio en ondersteunende tools. Ook is het belangrijk om gezonde leefstijl te normaliseren binnen én buiten de spreekkamer.
Het rapport Arts en Groenten wordt zaterdag 9 november door Tamara de Weijer, voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl en ambassadeur NAGF, gepresenteerd op het congres ‘OpVoeding, Leefstijl en stressmanagement in de spreekkamer’. Dit congres wordt georganiseerd door Stichting Student en Leefstijl, een initiatief van geneeskundestudenten om kennis en vaardigheden over voeding in leefstijl onder toekomstige artsen te vergroten. Het rapport is ook online verkrijgbaar op https://nagf.nl/Arts-en-Groenten