Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Asaja Córdoba

Citrusseizoen 2019/2020 is in Córdoba begonnen en een daling van 15 % wordt verwacht

De landbouworganisatie Asaja Córdoba heeft laten weten dat het citrusseizoen is begonnen en dat men 15% minder productie verwacht in de provincie in vergelijking tot het voorafgaande jaar. Er bestaat ook onzekerheid over de prijzen in een jaar waarin de nationale productie waarschijnlijk met 20% afneemt. 

Volgens de gegevens van de Lonja de Citricos levert Navelina sinaasappel klasse 1 tussen de 0,18 en 0,20€ /kg op en tussen de 0,16 en 0,17€ voor klasse 2. De prijs voor de Salustina sinaasappel schommelt tussen de 0,17 en 0,20€ /kg voor kwaliteit klasse 1. De prijzen zijn gebaseerd op de handelsactiviteiten van afgelopen twee weken.

Asaja Córdoba gaat dankzij het succes van afgelopen jaren ook dit jaar weer samenwerken met de Kamer van Koophandel in de Price Tracking Board van de Lonja de Cítricos. De eerste bijeenkomst heeft plaatsgevonden op 5 november in Fuente Palmera.

Net als in voorgaande jaren komt de het citrusplatform wekelijks in deze plaats in Córdoba bijeen en worden de bijeenkomsten bijgewoond door zowel telers als handelaren uit de citrus-sector afkomstig uit verschillende gemeenten in de provincie. 

Bovendien is er, gebruik makend van de eerste ontmoeting van de leden van de Price Tracking Board van de Lonja de Cítricos, een analyse en voorspelling gemaakt voor dit citrusseizoen in deze provincie. Er wordt kwaliteitsfruit verwacht in deze  belangrijke sector voor Córdoba met 11,963 hectare citrus volgens officiële gegevens

De Lonja de Cítricos van Córdoba is niet eerder met haar activiteiten begonnen om te voorkomen dat er onrijpe sinaasappels geoogst zouden worden. 

De leden van het platform, zowel telers als handelaren, hebben ingeschat dat de citrusteelt voor het jaar 2019/2020 15% minder zal zijn dan in het afgelopen jaar. Deze daling heeft vooral betrekking op de variëteiten als de Navelina. En aangezien naarmate de oogst vordert de opbrengsten meer tegenvallen, zou dit percentage nog verder op kunnen lopen. 

Net als in voorgaande jaren is het doel van deze Lonja de Cítricos transparantie in de prijsvorming in de sector en om de telers betrouwbare kennis te geven van de prijzen waarvoor zij hun sinaasappelen kunnen verkopen afhankelijk van de variëteit, grootte en kwaliteit, en dit alles onder toezicht van de Kamer van Koophandel van Córdoba. 

Deze Lonja de Cítricos is dertien jaar geleden opgericht en heeft door de jaren heen haar positie verstevigd. Ze publiceert wekelijks de prijzen gebaseerd op de transacties die plaatsgevonden hebben en helpt de telers door hen op de hoogte te houden van actuele trends op de markt zodat zij hun productie hier op aan kunnen passen. Eén keer per jaar vieren zij samen met de Lonja de Valencia de Lonja Nacional, die dit jaar in de provincie Córdoba zal plaatsvinden. 

Afwijzende houding t.a.v. hogere kosten Agroseguro

Asaja is fel tegen de plannen van de Spaanse verzekeringsgroep Agroseguro, die hogere premies betekenen en minder dekking voor de citrussector met ingang van volgend jaar. 

De landbouworganisatie is van mening dat het niet mogelijk zou mogen zijn dat de  maatschappij de polisvoorwaarden zo enorm verslechtert, zeker gezien de crisis waarin de sector zich bevindt. 

Het is niet redelijk dat de premie voor de verzekering net als vorig jaar weer met 10% stijgt, terwijl het aantal schadegevallen in Córdoba is afgenomen. 

Meer informatie:

Asaja Córdoba
Avda. La Torrecilla s/n. Córdoba
Tlf.: +34 957480600

asaja@asajacordoba.es

www.asajacordoba.es

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven