Turkse minister van Volksgezondheid maant tot kalmte over spinazievergiftiging

Fahrettin Koca, de Turkse minister van Volksgezondheid, roept mensen op niet in paniek te raken nu het aantal gevallen van voedselvergiftiging veroorzaakt door spinazie steeds verder toeneemt. 

Het aantal mensen dat ziek is geworden als gevolg van het eten van spinazie die vermengd was met giftige planten is inmiddels opgelopen tot 196. Geen van de patiënten verkeert echter in levensgevaar laat de minister weten. 

Hij voegt eraan toe dat alle ziektegevallen in het noordwesten van Turkije werden gemeld in de provincies Istanboel, Edirne, Tekirdağ en Kocaeli. Er bevinden zich nog 21 patiënten in het ziekenhuis.

"De patiënten klagen over misselijkheid, braken, wazig zicht en een droge mond. Deze symptomen zijn kenmerkend voor een overdosis aan atropine. De uitbraak lijkt te zijn veroorzaakt doordat onkruid tussen de groenten terecht is gekomen," aldus Koca. Hij adviseert mensen groenten goed te controleren en grondig te wassen.

Wilde plant is waarschijnlijk de boosdoener
Murak Kapikiran, van de Landbouwkamer in Istanboel, zegt dat een sterk op spinazie lijkende wilde plant waarschijnlijk de boosdoener is. Ambtenaren van met ministerie van Landbouw meldden eerder dat onkruid uit de nachtschadefamilie de oorzaak van de vergiftiging was. Kapikiran zegt dat het mogelijk gaat om belladonna, ook wel bekend als dodelijke nachtschade, een plant die van nature rijk is aan de stof atropine. 

"Een andere mogelijkheid is dat de giftige planten met opzet met spinazie werden vermengd om de oogst op te schalen. We hopen echter dat dit niet het geval is," zegt Kapikiran, die oproept tot een betere controle van bladgroenten om herhaling van dit probleem in de toekomst te voorkomen.

Een voedingsdeskundige adviseert mensen om hun spinazie met baking soda, ofwel natriumcarbonaat, in plaats van azijn te wassen, wat de gebruikelijke manier is in Turkije. "Azijn versterkt de schadelijke eigenschappen van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en onkruidverdelgers. Consumenten krijgen het advies om de spinazie even in natriumcarbonaat te weken en vervolgens goed na te spoelen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven