"Prijzen Mexicaanse avocado's hoger in Europa wegens importeisen"

Hoewel er in Mexico jaarrond avocado's worden geteeld, duurt het piekseizoen in het land van oktober tot half maart. In Europa neemt de avocadoconsumptie de laatste jaren toe. Tijdens Fruit Attraction in Madrid had Juan Escorcia, van het in Jalisco gevestigde verpakkingsbedrijf Avocados Aguirre, een ontmoeting met de Spaanse minister van Landbouw. 


Ontmoeting met de minister van Economische Zaken

De ontmoeting werd georganiseerd door APEAJAL, de vereniging voor de teelt en export van avocado's uit Jalisco, en werd voornamelijk bijgewoond door avocado- en zachtfruittelers. Juan: "Jalisco is de grootste exporteur van agrarische producten in Mexico en we hebben goede banden met Europa. Wederzijds begrip is een grote uitdaging voor de internationale handel. Je moet inzicht hebben in de politiek van het land waaruit het product afkomstig is, evenals in de teeltomstandigheden, het klimaat, etc. Je moet ook begrip hebben voor de landen van bestemming en de importprotocollen die zij hanteren. Bijeenkomsten zoals deze zijn dan ook altijd weer zeer zinvol om dit wederzijdse begrip te bevorderen."

Tijdens de bijeenkomst waren de prijzen van Mexicaanse avocado's één van de meest besproken onderwerpen. "Vorig jaar kostte een doos (4 kilo) Mexicaanse avocado's rond de €16 maar dit jaar is de prijs opgelopen naar €18 tot €20 per doos. Dit betekent dat een kilo avocado's verkocht wordt voor zo'n €5 en dat is veel meer dan wat voor avocado's uit andere herkomstgebieden op de Europese markt wordt betaald. De eenvoudige verklaring hiervoor is dat de vraag sterker is dan de aanvoer uit Mexico. Dit komt niet omdat we te weinig fruit produceren maar omdat de standaarden voor de export naar Europa zeer hoog zijn en we veel obstakels tegenkomen om nog grotere aantallen aan deze markt te leveren," aldus Juan. 


Succesvolle bijeenkomst tijdens Fruit Attraction

Hij licht dit toe: "Het grootste probleem zijn de MRL's, certificeringen en maten. Van elke tien telers zijn er misschien twee of drie die aan de MRL-normen voldoen. Hiervan is er misschien één die ook nog beschikt over de benodigde GlobalGAP-certificering die Europese landen eisen. Tot slot kan deze ene teler slechts een klein deel van zijn totale oogst naar Europa exporteren omdat deze markt enkel grote maten wil: van 12 tot 18. Het leveren van avocado's aan de Europese markt is dan ook niet eenvoudig, niet vanwege een tekort aan product maar vanwege bovengenoemde obstakels. Er zijn zelfs landen bij die nog hogere eisen stellen. Dit geldt met name voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk."

"Het merendeel van de avocado's uit Jalisco is bestemd voor Canada en Japan, Andere grote markten zijn Hongkong en het Midden-Oosten. De export naar Europa is veel lager ondanks het feit dat de vraag op deze markt sterk is. We exporteren redelijke hoeveelheden naar deze markt maar dit zou nog veel meer kunnen zijn. De ontmoeting met de Spaanse minister was zeer vruchtbaar om ons perspectief nogmaals toe te lichten," zegt Juan tot slot.

Voor meer informatie:

Juan Escorcia
CEO | Avocados Aguirre SA de CV
Tel: +1 619 365 7694
Email: jescorcia@avocadosaguirre.com 
www.avocadosaguirre.com
LinkedIn
Instagram


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven