Diepgevroren avocado biedt nieuwe marktkansen

De markt voor verse avocado's heeft zo haar beperkingen, of het nu gaat om de krappe aanvoer die de toenemende vraag niet bij kan benen of de beperkte houdbaarheid van het fruit. 

Volgens Svetlana Plotean, marketingmanager bij OctoFrost, leverancier van IQF-vriestunnels, kunnen de uitdagingen waar de avocadossector mee te maken heeft grotendeels opgelost worden door het product in te vriezen. "Het snel, individueel invriezen van avocado's zou een oplossing kunnen zijn voor de problemen waar de avocadosector nu mee kampt. Er zijn meer avocadorassen die geschikt zijn om ingevroren te worden dan dat er rassen zijn die geschikt zijn om vers geëxporteerd te worden. Het zou avocadotelers een enorme toename van de aanvoer opleveren. Tegelijkertijd biedt het de consument het gemak om op elk gewenst moment een perfect rijpe en smaakvolle avocado uit de vriezer te kunnen halen. Ook wordt voedselverspilling op deze manier aangepakt omdat consumenten alleen de exact benodigde hoeveelheid product kunnen ontdooien. Daarnaast worden verliezen binnen de toeleveringsketen voorkomen." 

Uit rapporten over de avocadomarkt blijkt dat op grote markten, zoals China en West-Europa, de vraag naar avocado's snel groeit. De afgelopen jaren is de Chinese import van avocado's met meer dan 1.000 keer toegenomen en deze groei zal naar verwachting aanhouden. Plotean zegt dan andere markten in verhouding minder snel groeien. "In Europa is de avocadoconsumptie ook gegroeid maar met slechts 150% in tien jaar tijd. Dit is drie maal zo laag als in de Verenigde Staten, heeft onderzoek naar de avocadoconsumptie uitgewezen. Dit biedt de avocadosector dus mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en groei."

De Hass-avocado is dankzij zijn dikkere schil het meest geschikt voor de export naar verre markten. Volgens Plotean zijn er echter nog vele andere rassen die consumenten zouden kunnen ontdekken. "Er bestaan veel meer smakelijke rassen, zoals Fuerte of Reina. Deze rassen zijn groter en bevatten meer vruchtvlees, waardoor ze hogere opbrengsten per hectare opleveren. Vanwege hun dunnere schil zijn ze echter minder geschikt om vers geëxporteerd te worden. Voor IQF-avocado's is de dikte van de schil echter niet van belang. Als het fruit op de juiste manier wordt voorbehandeld en optimaal wordt ingevroren, dan kunnen alle rassen de consument in optimale conditie bereiken, met behoud van hun natuurlijke uitstraling, smaak en uiteraard ready-to-eat."

 

De beschikbare technologie om rijpe avocado's in te vriezen was niet echt geweldig voor IQF werd ontwikkeld, aldus Plotean. "Jaren geleden worstelden verwerkers met slechte invriestechnologieën waardoor zij zich genoodzaakt zagen om onrijpe avocado's in te vriezen. De hedendaagse technologieën maken het echter mogelijk om rijpe avocado's direct na de oogst in te vriezen. Een aantal vooruitziende ondernemers heeft het voordeel van deze nieuwe oplossing al benut en levert nu al premium IQF-avocado's aan grote retailketens over de hele wereld." 

OctoFrost heeft haar IQF-technologie wereldwijd al aan meerdere, succesvolle avocadoverwerkers geleverd. "Daarnaast stelt het OctoFrost Link-platform verwerkers in staat om nieuwe zakenpartners te vinden, wat er in een aantal gevallen toe heeft geleid dat klanten hun productie en afzet van diepgevroren avocado met wel 30% hebben kunnen verhogen. Dit bewijst het enorme potentieel van deze markt. Wij zijn er om onze klanten te steunen en te helpen om dit potentieel te benutten," zegt Plotean tot slot. 

 

Voor meer informatie:
OctoFrost Group
Email: sales@octofrost.com
www.octofrost.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.