Records sneuvelden tijdens Indiase moesson met gevolgen voor granaatappelseizoen

De moesson in India is de afgelopen maanden zeer intens geweest. Zo zeer zelfs dat menig neerslagrecord gesneuveld is. Het weer heeft ook zijn weerslag gehad op het huidige granaatappelseizoen maar zal wel gunstig zijn voor de oogst die in januari aanvangt. 

In India worden jaarrond granaatappelen geoogst, hoewel er wel periodes van piekproductie zijn. Van juli tot september is de moesson het meest intens. In oktober neemt deze doorgaans in intensiteit af. Dit jaar zijn de hevige moessonregens nog altijd niet voorbij, vertelt Kaushal Khakhar, directeur van het Indiase exportbedrijf Kay Bee Exports. 

“We hebben een nogal ongebruikelijk regenseizoen achter de rug. De moesson was zo extreem dat er records gesneuveld zijn vanwege de enorme neerslaghoeveelheden. Als gevolg van de regens moesten telers hun gewassen beschermen door meer gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Het weer heeft ook een nadelig effect gehad op de beschikbaarheid voor de maand december, wanneer we doorgaans de eerste partijen naar Europa verzenden. Het zal nog moeilijk worden om gedurende de eerste weken aan de vraag tegemoet te komen vanwege de schade aan de oogst. Er is echter ook goed nieuws. De regen was zo overvloedig dat we in de maanden januari, februari en maart op een rijke oogst kunnen rekenen. Dit jaar verwachten we een aanzienlijke bijdrage van onze eigen teeltbedrijven, die allemaal GlobalGAP-gecertificeerd zijn. Deze winter wordt een deel van onze boomgaarden productief. We denken dit jaar granaatappelen te kunnen oogsten op een areaal van meer dan 80 hectare,"

Normaal gesproken wordt het granaatappelseizoen in april en mei wat trager omdat de kleuring van het fruit in deze maanden wat minder goed is. Dankzij de hevige regenval zal dat dit jaar niet het geval zijn en zal het piekseizoen tot mei duren. Het Midden-Oosten, Europa en Zuidoost-Azië zijn de belangrijkste markten voor Indiase granaatappelen. "We exporteren gedurende 20 tot 25 weken wekelijks zo'n 3 tot 4 containers. Onlangs was het Diwali in India, wat het belangrijkste feest van het jaar is. Dit had gevolgen voor de vraag omdat mensen het fruit in deze periode aan de goden offeren. Gedurende een korte periode gingen de granaatappelprijzen omhoog maar momenteel normaliseren ze weer," zegt Khakhar. 

“De Indiase granaatappelen, en dan met name van het ras Bhagwa, staan wereldwijd bekend om hun hoge kwaliteit. Dit is iets wat de consument vaak echter niet weet. Hier zouden we dan ook aan moeten werken om ons marktaandeel verder te verhogen. Ondanks de geweldige kwaliteit van onze granaatappelen hebben we het moeilijk om ze af te zetten in periodes dat andere telende landen hun fruit tegen lagere prijzen aanbieden," legt Khakhar uit. "Het doel van Kay Bee Exports is het uitbreiden van haar markten en diversifiëren van haar productaanbod, omdat we meerdere producten kunnen leveren. We exporteren ook mango's en bieden diverse soorten groenten aan. Ik zou graag zien dat we onze markten verder uit kunnen breiden. Ik zou ook graag weer granaatappelpitten aan de Verenigde Staten willen leveren. Als gevolg van een tijdelijke importbeperking van de USDA mogen we deze nu niet naar de Amerikaanse markt exporteren. We hopen dat hier snel een einde aan komt," aldus Khakhar.

 

Voor meer informatie:
Kaushal Khakhar
Kay Bee Exports
Tel : +91 22 415 789 00
Email : export@kaybeeexports.com
www.kaybeeexports.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.