Adrie van den Einden, Green Specialties

"Lege spinazieschappen door heftige regenval in Spanje"

Tholen – De oplettende consument heeft het misschien al gezien: verschillende Nederlandse supermarkten kampen met lege spinazieschappen als gevolg van ‘zware regenval in Europa’. “Er is inderdaad een tekort aan spinazie op de Europese markt”, bevestigt Adrie van den Einden van Green Specialties. “In deze oogstperiode is het weer in Spanje heel slecht geweest. De telers konden niet zaaien, waardoor er een tekort is ontstaan.”

Daar heeft het bedrijf uit Lierop zelf geen last van gehad. Het spinazieseizoen zit er inmiddels wel alweer bijna op voor hen. “We hebben een droog teeltjaar gehad dat vrij goed is gegaan”, blikt Adrie terug. “Het was dit seizoen gelukkig niet zo droog als in 2018. We hadden wel wat problemen in het voorjaar. Door de kou kwam de spinazie groei langzamer op gang. De komende weken oogsten we de laatste producten en zolang het rustig herfstweer blijft, komt dat allemaal goed. We zien in ieder geval een goede kwaliteit en een goede vraag.” Green Specialties verkoopt verpakte en panklare spinazie aan klanten in Nederland. De verpakte spinazie wordt ook verkocht aan klanten in Europa.

Waterval
Hoewel er in Nederland ook behoorlijk wat regen is gevallen in de afgelopen maand, veroorzaakte dit voor Green Specialties niet al te veel problemen. “Vooral in het westen van het land is er veel water gevallen, wat daar voor problemen gezorgd heeft op verschillende percelen. Er is bij ons wel wat smet ingevallen, maar daar hebben we gelukkig maar minimaal last van gehad. Wat aantallen betreft hebben we dit jaar iets meer spinazie geteeld en de opbrengst is ook goed gegaan, zonder al te veel problemen.”

Meeldauw
Van vertegenwoordigers van de zaadfirma heeft Adrie gehoord dat er op verschillende plekken in Europa meeldauw is geconstateerd. “Dat zorgt altijd en overal wel voor problemen. Telers moeten met nieuwe rassen aan de slag die teelt technisch dan ook in goede conditie moeten zijn. Een behoorlijke uitdaging.” Ook met betrekking tot zaadcoating zijn er volgens hem wat veranderingen komend jaar. “Er zijn steeds minder bestrijdingsmiddelen beschikbaar en daar wordt de teelt niet makkelijker van. Omdat er eigenlijk geen alternatieven zijn, heb je kans op wegval van jonge kiemplanten.”

De problemen binnen de spinazieteelt stapelen zich langzaam op en dat gebeurt volgens Adrie voornamelijk in Spanje. “Daar zijn nu al best wat problemen, zoals gewasbeschermingsmiddelen die ze niet kunnen gebruiken. Omdat er geen alternatieven zijn, moet er op een andere manier onkruid bestreden worden en dat is complexer en duurder. De inkoopprijs voor spinazie uit Spanje ligt nu dan ook hoger dan de afgelopen jaren. Daarnaast is er nieuwe regelgeving, steeds meer middelen mogen niet meer worden toegepast en het is maar afwachten of er goede alternatieven zijn.”

Aansluiting
Wat er de komende weken gaat gebeuren op de markt, moet Adrie ook afwachten. "De aansluiting met Spanje is niet helemaal perfect dit jaar. Alhoewel, als de temperaturen daar goed zijn, kan het zo maar zijn dat ze de komende weken wel weer goed aansluiten. Alles hangt af van het weer. Om de risico's goed te spreiden, nemen we ook spinazie af van Italiaanse leveranciers.”

Voor meer informatie:
Adrie van den Einden
Green Specialties
Achterbroek 26
5715 BM Lierop
T: +31 (0)492 331999
E: info@greenspecialties.nl 
W: www.greenspecialties.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.