mogelijk misbruik van €59 mld in Hongarije en Tsjechië

EU ontkent fraude met landbouwsubsidies

In een onlangs verschenen rapport wordt gesuggereerd dat ambtenaren in Hongarije en Tsjechië €59 mld aan landbouwsubsidies hebben misbruikt. De EU laat echter weten dat zij een nultolerantiebeleid voert ten aanzien van fraude.

Een Europees agentschap reageerde maandag op de aantijging dat landbouwsubsidies werden opgestreken door hooggeplaatste politici  en oligarchen in Midden- en Oost-Europa. 

"De Europese Commissie duldt geen fraude en heeft zeer duidelijke regels opgesteld over hoe deze subsidies worden beheerd," was de reactie van Daniel Rosario op de beschuldigingen in de New York Times. 

Mina Andreeva, woordvoerster van OLAF, het Europees Bureau voor Fraudebestrijding, ontkende eveneens dat het een taak van de EU is om ervoor te zorgen dat landbouwsubsidies correct worden uitgegeven. "We zijn er niet om landelijke regeringen te vervangen of hun werk over te nemen," liet ze weten. 

Beweringen dat EU-gelden verkeerd besteed zijn
De New York Times ontdekte dat een deel van de €59 mld aan landbouwsubsidies uit het Europese Landbouwprogramma werden misbruikt door corrupte overheidsambtenaren, met name in Hongarije en Tsjechië. De krant meldt dat de subsidies werden misbruikt voor zelfverrijking en corruptie. In het artikel wordt ook gesteld dat het landbouwbeleid te sterk vervlochten is geraakt met de manier waarop de EU functioneert zodat er weinig gedaan kan worden om het subsidiesysteem te hervormen. 

 

Bron: dw.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven