Europese Commissie vraagt om feedback over geografische aanduidingen en traditionele kwaliteitsregeling

De Commissie heeft vandaag het startsein gegeven voor een openbare raadpleging over geografische aanduidingen (GA's) en gegarandeerde traditionele specialiteiten (GTS'en), die beide deel uitmaken van het kwaliteitsbeleid van de EU.

Deze openbare raadpleging is gericht op het grote publiek en belanghebbenden zoals telers, verwerkers, nationale autoriteiten en onderzoekers. Het doel is feedback te verzamelen over het begrip en de perceptie van de EU-kwaliteitsbepalingen. De openbare raadpleging is beschikbaar in alle officiële EU-talen en duurt twaalf weken.

GA's zijn beschermde benamingen van producten die een bijzondere band hebben met hun geografische oorsprong. Het gaat om drie soorten BGA's (beschermde oorsprongsbenaming (BOB), beschermde geografische aanduiding (BGA) en geografische aanduiding (GA)), afhankelijk van het soort product en de mate waarin het verband dat met het gebied van oorsprong bestaat. De GTS-benaming benadrukt het traditionele aspect van het product, zoals de wijze waarop het wordt bereid of de samenstelling ervan, zonder dat er een verband bestaat met een specifiek geografisch gebied.

De deelnemers aan de openbare raadpleging zullen de gelegenheid krijgen om hun mening te geven over de werking van de regelingen en over de wijze waarop de efficiëntie kan worden verbeterd en de procedures van de EU-kwaliteitsbepalingen kunnen worden vereenvoudigd. Dit omvat de registratie van een naam, wijzigingen in het productdossier en de annulering van een geregistreerde naam.

De openbare raadpleging maakt deel uit van een algemene evaluatie van de EU-kwaliteitsbepalingen. Bij de evaluatie zal worden beoordeeld hoe doeltreffend, efficiënt, relevant en consistent deze bepalingen zijn.

Klik hier voor het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven