Papaja's telen in IJsland

Paradise Farms en het dorp Ölfus (in het zuidwesten van IJsland) hebben een pachtovereenkomst getekend voor 50 hectare grond voor de teelt van biologische AGF, die voornamelijk uit kasteelt zal bestaan. Het bestuur van Ölfus zegt dat het bedrijf zal starten met de teelt van tomaten, kool, paprika en andere traditionele groenten maar daarna van plan is om ook mango's, avocado's, bananen, papaja's en andere exoten te gaan telen. 

Het doel is om het eerste jaar zo'n 5.000 ton groenten te telen, die vooral voor de export bestemd zal zijn. Er zitten namelijk buitenlandse investeerders achter Paradise Farms.

Gunnar Þorgeirsson, hoofd van de IJslandse Vereniging van Tuinbouwers, meldt dat de plannen bestaan uit een kassencomplex van 100.000m2, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 500.000m2. Op de vraag of de teelt van exotische gewassen wel realistisch is in IJsland antwoordt hij dat dit afhangt van de beschikbaarheid van energie tegen een redelijke prijs.

De burgemeester van Ölfus, Elliði Vignisson, benadrukt dat de mens de komende veertig jaar evenveel voedsel zal moeten produceren als gedurende de voorgaande 8.000 jaar. Hij voegt eraan toe dat Ölfus in een unieke positie verkeert om toonaangevend te worden in de teelt van biologische AGF. 

 

Bron: icelandmonitor.mbl.is


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven