prijscrisis

Tuinders gaan 19 november in Almería de straat op

De tuinbouworganisaties COAG, Asaja en UPA, de telersvereniging Coexphal en de handelsvereniging Ecohal hebben hun krachten gebundeld om de ernstige situatie aan te kaarten waarin de landbouwsector van Almería zich momenteel bevindt vanwege de lage prijzen die aan de telers worden betaald. Ze kondigen een betoging aan op 19 november in Almería om de overheid te vragen maatregelen te nemen die een oplossing moeten bieden voor de structurele crisis waaronder de sector gebukt gaat en die leidt tot een uitputting van het huidige model. De vertegenwoordigers van de verschillende organiserende verenigingen hebben aangekondigd die dag een staking uit te voeren op het veld waarbij iedereen die te maken heeft met landbouw betrokken wordt, maar ook de burgers van zowel de provincie Almería als de naburige provincies. Het moet een historische dag voor de sector worden volgens de verklaringen op de gezamenlijke persconferentie.

De demonstratie is de eerste actie die wordt voorgesteld door de organisaties, die overigens een reeks initiatieven in petto hebben die moeten dienen om de overheid te sensibiliseren. Volgens de organisaties moet een halt worden toegeroepen aan de oneerlijke concurrentie van derde landen en is er nood aan een specifiek fonds voor crisisbeheersing voor de hele sector. Ze vragen ook met spoed om een Europese regelgeving die de prijsoplegging van afzetketens en supermarkten in Europa moet voorkomen.

De vertegenwoordigers van de sector hebben kritiek geuit op de overheidsdiensten en de politici, die zij anderzijds ook hebben uitgenodigd op de betoging, maar aan wie ze vragen zich op de achtergrond te houden. Ze voorspellen een warm seizoen, met veelvuldige acties en mobilisatie op straat, waar geen plaats is voor politieke kleuren. Ze geven er namelijk de overheidsinstanties de schuld van de groenten- en fruitsector aan zijn lot te hebben overgelaten en deze te hebben overgeleverd aan de afzetketens om die te vernietigen.

Ze hebben meerdere groeperingen opgeroepen deel te nemen aan de betoging, gepland om 11 uur in de provinciehoofdstad: verenigingen van zowel vermeerderingsbedrijven en irrigatiebedrijven als van de ondersteunende industrie, maar uiteraard ook de telers zelf die zich de afgelopen dagen in een onafhankelijke beweging hebben gegroepeerd en zijn overeengekomen om te stoppen met het op de markt brengen van paprika’s en aubergines omdat de prijs die ze ervoor ontvangen de productiekosten niet kan dekken.

Hervorming van het opkoopsysteem
De situatie van lage prijzen waarmee het seizoen is begonnen, heeft ertoe geleid dat de tuinbouw in Almería zijn limiet heeft bereikt na jaren van verlies van koopkracht, volgens María Trinidad Navarro, vertegenwoordigster van UPA. Ze heeft verzocht om een hervorming van het opkoopsysteem op de middellange termijn.

Men eist ook een herziening van de controlemaatregelen voor niet-EU-invoer, zowel voor de prijzen als voor de frauduleuze etikettering van producten. Vanuit COAG benadrukken ze dat de invoer van producten uit derde landen het verlies van de sperziebonenteelt heeft veroorzaakt en nu ook de tomatenteelt bedreigt, waarvan ongeveer in totaal 11.000 hectare verloren is gegaan in de provincies Murcia en Almería.

Bron: europapress.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven