Klimaatverandering heeft impact op de rijping van het fruit

Turks mandarijnenseizoen kwam traag op gang maar vraag trekt aan

In Turkije verloopt het mandarijnenseizoen traag. Het seizoen begon in oktober met rassen zoals Dobeshibeni en Mihowase, waarvan de opbrengsten minder goed waren dan vorig jaar. De steeds hogere temperaturen in het land vormen een grote uitdaging voor de sector omdat het fruit ieder jaar eerder lijkt te rijpen.

Voor het Turkse exportbedrijf Eren Tarim is het mandarijnenseizoen ook aangebroken. Er is één ras dat het momenteel beter doet. 

"Op dit moment zijn we volop Satsuma's aan het plukken, waarnaar meer vraag lijkt te zijn dan naar andere rassen. We beleven een moeizaam seizoen, niet alleen voor onze mandarijnen maar voor alle categorieën," zegt Coskun Eren, hoofd marketing bij Eren Tarim.

"Normaal gesproken wil je de rassen kort na elkaar op de markt brengen met twee tot drie weken verschil. Dit is het geval voor de rassen Mihowase, Dobeshibeni, Satsuma, Nova. WMurcot, Mandora, etc. Je wilt ieder ras in zijn eigen seizoen afzetten wanneer het product op zijn best is. Wanneer de afzet moeizaam verloopt, gaan de seizoenen door elkaar heen lopen en lukt het niet om de voorraden van de voorgaande rassen op tijd af te zetten. Je komt dan in een situatie waarin je twee tot drie rassen tegelijk aan kunt bieden, terwijl de markt uitsluitend interesse heeft in het laatst geplukte ras. Dit leidt tot operationele problemen en problemen met de houdbaarheid. Gelukkig trekt de vraag naar Satsuma's nu op het juiste moment weer aan. Ik hoop dus dat we deze problemen nu achter ons kunnen laten."

Het aantal mandarijnen dat Erem Tarim exporteert, is sterk afhankelijk van het ras, legt Eren uit. "Onze bestverkochte ras is eigenlijk altijd Satsuma. Dit ras wordt voornamelijk naar Rusland geëxporteerd. Vorig jaar exporteerden we 3.000 ton mandarijnen. Dit seizoen streven we ernaar om dit aantal naar 3.600 te verhogen. We hopen deze groei met name via het ras Satsuma te kunnen realiseren. Dit ras brengen we op dit moment op de markt, dus de komende veertig dagen zijn enorm belangrijk voor ons bedrijf."

Voor Eren Tarim zijn Rusland, Wit-Rusland, het VK, Servië, de Balkan-regio en een aantal Europese landen de voornaamste markten. Volgens Eren zijn er nu ook logistieke mogelijkheden voor het verladen van vracht naar exotische eilanden. "We willen dit seizoen meer met luchtvracht gaan verzenden naar verre bestemmingen. Daarnaast is het VK een belangrijke markt voor ons en daarom houden we de ontwikkelingen met betrekking tot Brexit nauwlettend in de gaten. Andere markten waar we belangstelling voor hebben, zijn landen in Noord-Europa. Wij zijn van plan om ook deze markten verder te ontwikkelen."

Een ander probleem voor het mandarijnenseizoen is het veranderende klimaat. "Het is enorm heet geweest in Turkije en dat geldt ook voor andere gebieden op aarde. De opwarming van onze planeet heeft grote gevolgen voor onze sector. Bij hogere temperaturen rijpt het fruit sneller. Het probleem is echter dat de consumptie van citrus laag is bij warm weer. Hiermee worden we als teler/exporteur dus dubbel getroffen. We hebben het product eerder beschikbaar dan de markt er klaar voor is en daarom kost het ons moeite om ons fruit af te zetten," legt Eren uit. "Het gevolg van dit alles is dat de prijzen laag zijn. Ik heb gehoord dat deze problemen ook in Spanje spelen. Nu trekt de markt echter weer aan en we hopen dat dit de komende weken alleen maar beter zal worden," zegt Eren tot besluit. 

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
Tel: +90 324 454 1487-88
Email: coskun@erentarim.com
www.erentarim.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven