's Werelds eerste echte rode spinazieras vrijgegeven

USDA Red, 's werelds eerste echte rode spinazieras, is door de Agricultural Research Service, ontwikkeld en vrijgegeven voor de teelt. 

Spinazie staat bekend als een groene bladgroente. Er bestaan wel bladgroenten die 'rode spinazie' worden genoemd maar feitelijk gaat het dan om roodbladige Amarant of Rode Ganzenvoet en niet om echte spinazie. Er zijn momenteel wel echte, rode spinazierassen op de markt maar de rode kleur beperkt zich bij deze rassen tot de nerven. Het roodnervige ras Bordeaux is de ouder van USDA Red. 

In 2006 daalde de spinazieconsumptie in de VS van 1 kilo naar 725 gram per persoon als gevolg van een E.coli-uitbraak. De consumptie kwam daarna nooit meer op het oude niveau terug. 

"Een rood spinazieras zal de categorie weer spannend maken en mensen verleiden om weer spinazie te gaan eten. De groente is bijvoorbeeld geschikt als toevoeging aan voorverpakte slamelanges. Momenteel zorgen rode sla, radicchio en snijbiet voor een vleugje rood in dit soort melanges. Rode spinazie biedt verwerkers een nieuw alternatief," aldus Beiquan Mou, die het nieuwe ras ontwikkelde. De rode spinazie leent zich ook om verwerkt te worden tot conserven- of diepvriesproduct. 

Spinazie is één van de gezondste bladgroenten en is rijk aan betacaroteen, luteïne, foliumzuur, vitamine C, calcium, ijzer, fosfor en kalium. 

USDA Red dankt zijn rode kleur aan de fytonutriënt betalaïne in plaats van het meer gebruikelijke anthocyaan. Betalaïne is een krachtige antioxidant, waarvan bewezen is dat hij oxidatieve stress vermindert en chronische aandoeningen kan voorkomen. 

Het gehalte aan antioxidanten van USDA Red bleek tijdens testen 42% tot 53% hoger te zijn dan bij andere spinazierassen. "Dankzij de betalaïne verandert deze toch al gezonde groente in een ware 'superfood'," zegt Mou. 

USDA Red is een semi-plat spinazieras met met roodpaarse nerven en bladeren. De ARS heeft een Plant Variety Protection-certificaat voor het ras aangevraagd en zoekt een partner om de productie van zaden voor de markt te licentiëren. 

"Uiteindelijk zullen consumenten profijt hebben van het feit dat ze toegang tot nieuwe groentenrassen hebben die spannend en ook nog eens heel gezond zijn," aldus Mou. Hij voegt eraan toe dat het ras het resultaat is van klassieke veredeling. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven