Koolbranche na twee extreme jaren blij met huidige seizoen

"Volwaardige oogst in Duitse regio Dithmarschen"

De klimaatverandering en de daaropvolgende oogstverliezen hebben het de koolsector in Dithmarschen de afgelopen twee jaar extreem moeilijk gemaakt. "Dit jaar is er in onze regio echter weer sprake van een volwaardige oogst en kunnen we normale hoeveelheden verkopen. Ik zou daarom van een goede c.q. licht beneden gemiddelde oogst van rode- en wittekool willen spreken", vertelt Matthias Bartels van handelsonderneming Freshfield op aanvraag.

De laatste verkoopfase van de kool die in bewaring lag, ging gepaard met bijzonder hoge prijzen met kiloprijzen tot wel 0,90 euro. In juni en juli volgde een tekort aan regen op de akkers in Dithmarschen, waardoor men van een eveneens hoog prijsniveau bij de nieuwe oogst uitging. Eind juli/begin augustus heeft deze situatie zich echter enigermate genormaliseerd, hoewel de vroege wittekool nog steeds voor 0,40 euro per kg verkocht werd. "Aansluitend viel er vervolgens weer veel regen, waardoor er weer voor 100 procent geoogst kon worden", aldus Matthias.

De retail was begin september nog erg terughoudend, vanaf week 39 is de afzet – parallel aan de continue prijsdaling – desondanks snel gestegen. 

Op het moment dat de eerste kool in bewaring gelegd wordt, brengen steeds meer telers uit Dithmarschen hun producten op de markt. Dit leidt traditioneel tot een aanzienlijk prijsverval, ziet Matthias. Groot uitvallende kolen voor de industrie worden voor 0,08 euro per kg verkocht. De telersprijzen voor exportproducten liggen op 0,12 euro per kg en verpakte kolen voor de retail gaan afhankelijk van de grootte voor tussen de 0,15 en 0,20 euro per kg weg. Matthias: "De afzet is erg goed, maar niet buitengewoon. Vanwege de slechte oogstprognose in Polen hadden we korte tijd de hoop exportproducten aan de markten aldaar te kunnen leveren. Momenteel worden echter alleen de bestaande exportcontracten gedekt. Vanaf januari zal Tsjechië echter ook producten, die men normaal gesproken uit Polen afneemt, in Duitsland gaan zoeken. Ook in Hongarije en Polen zie ik erg goede exportkansen. “  

Rodekool: grootste afzet rond kerst
Bij rodekool gaat men daarentegen van een heel andere verkoopsituatie uit. Rodekool blijft nog steeds een nicheproduct: "De rodekool bereikt ieder jaar in december, rond kerst, de grootste afzet. Desalniettemin wordt rodekool ook op dit moment vooral op de versmarkten al flink verhandeld", schetst Matthias de situatie.Spitskool: zwakke prijs in de herfst
Naast witte- en rodekool houdt de grootleverancier zich ook met andere koolsoorten, zoals spitskool, bezig. De prijs van spitskool is tot nu toe erg zwak geweest, bevestigt Matthias op aanvraag. "De spitskoolteelt is momenteel tot een hoogte gestegen waarbij er continue teveel aanbod op de markt is. Veel akkers zijn inmiddels geruimd - ik verwacht dat de prijzen over circa drie tot vier weken weer omhoog gaan, zodra de eerste spitskool uit de koelhuizen wordt uitgeleverd. Tegen die tijd handelen wij echter niet meer in spitskool."

Rechts: Matthias Bartels is de geëngageerde salesmanager van FreshField Handelsgesellschaft mbH & Co. KG 

Savooiekool: buitengewoon goede kwaliteit, prijs bevindt zich momenteel op een dieptepunt

Bij savooiekool heeft men vanwege de optimale weersomstandigheden zelden zo'n kwalitatief goed jaar gehad als dit jaar. Matthias spreekt zelfs van een buitengewone productkwaliteit: "Helaas waren de telersprijzen continu erg laag: we begonnen met 0,45 euro per kg en dat is inmiddels gezakt naar 0,35 euro per kg.“ De savooiekool speelt echter eerder een ondergeschikte rol bij de koolteelt in Dithmarschen. Het grootste deel van de teelt wordt tot in december op de markt gebracht om het gat in de verzorging op de Oostzee-eilanden te dichten. "We zullen tot in week 48 savooiekool oogsten, waarna we tot in de eerste week van december savooiekool uit bewaring aan zullen bieden", zegt Matthias afsluitend.

Voor meer informatie:
FreshField Handelsgesellschaft mbH & Co. KG
Matthias Bartels
An der B5 Nr. 22
25709 Helse / Dithmarschen
Tel : 0049 – 4851 – 956 965 0
Fax: 0049 – 4851 – 956 965 2
Mobiel: 0049 – 171 – 69 20 882
Info@freshfield.sh 
matthias@freshcoast.de 
www.freshfield.sh 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.