Appeloogst EU dit seizoen 19% lager

De EU is één van de grootste producent en verbruiker van appelen ter wereld. Polen (25% van de totale EU-productie in 2019-2020), Italië (21%), Frankrijk (15%), Duitsland (9%) en Spanje (6%) vormen de top-vijf van telende landen en zijn samen goed voor 75% van de totale appelproductie in de EU. 

Voor het seizoen 2019-2020 wordt er een daling van 19% verwacht ten opzichte van de recordoogst van het jaar daarvoor en van 3% in vergelijking tot het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. De daling kan worden toegeschreven aan een combinatie van de late voorjaarsvorst (Tsjechië, Noord- en Noordoost-Duitsland, Polen, Hongarije), een matige bestuiving (Hongarije en Roemenië), droogte en hitte (Oostenrijk, Polen en het VK) en hagelschade (Hongarije en Griekenland). Frankrijk, Spanje, Portugal, Nederland en Bulgarije zagen hun oogst daarentegen toenemen ten opzichte van 2018-2019 maar deze groei is niet voldoende om de oogstdaling in andere regio's te compenseren. Spanje en Portugal profiteerden van meer neerslag en lagere temperaturen, terwijl Nederland in 2019 met minder ernstige droogte kampte dan in 2018. 

 

In de EU worden naar schatting 25 appelrassen geteeld, waarvan de productie meer dan 10.000 ton bedraagt. Hiertoe behoren de rassen Golden Delicious, Gala en Jonagold-rassen (Jonagold, Jonagored en Red Jonaprince). De productie wisselt echter. In Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal is Golden Delicious het meest geteelde ras. In Duitsland en België is Jonagold dominant en in Polen en Hongarije is dit Idared. 

Gala is de op één na meest geteelde appel in de EU en wordt in diverse lidstaten geteeld. Tot de nieuwere rassen behoren Pink Lady, Kanzi, Rubens, Tentation en Kiku, waarvan het aandeel de laatste jaren is gegroeid. Slowakije, Nederland en het VK telen het grootste aandeel van deze 'nieuwe' rassen met respectievelijk 13%, 12% en 10% van hun totale productie. 

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven